Художникът Коста Дончев: Лекувам душата си с мириса на боите и колорита на палитрата

50 живописни платна подреди в ретроспективна изложба силистренският художник Константин Дончев в Художествената галерия. Повод за експозицията е 75-годишнината от рождението на твореца и 30-годишнината откакто за пръв път е хванал четката и палитрата. В навечерието на демократичните промени в страната Коста Дончев, както е по-известен в интелектуалните среди, зарязва партийните постове и кметския стол в Алфатар и се посвещава само на изкуството. „Сякаш ме хвана някакъв вирус, разказва Коста, не исках вече да се занимавам с неща, които ми тежаха на душата. Единствено лечение намерих в мириса на боите, туткала по платното и колорита на палитрата, та до днес се лекувам…”

За кратко време успява да заеме мястото си сред художествената гилдия с откровените си платна, първоначално недотам избистрени като изказ на идеята, но с усет за автентичност и честен поглед, които зрителят усеща подсъзнателно.

За 30 години неуморен труд, лишения и лични трагедии Коста Дончев постига стилистично израстване и „втвърдяване” на метафоричните линии в картините си, на което биха завидели много художници, коментират доайени в изобразителното изкуство в страната. Пейзажи, в които присъстват реката и широките добруджански полета са любимите сюжети в творчеството на Коста Дончев. Изтънченият му стил го отличава от другите живописци с модернистичния поглед, липсата на „академична” предвзетост в изказа.

Името му вече звучи сериозно в големите галерии у нас и в чужбина, за което свидетелстват наградите и номинациите през последните години. Един от апогеите му е призът за живопис на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Негови творби са притежание на колективни и частни колекции в България, Румъния, Гърция, Турция, Израел, Англия, Южна Корея, Италия, Франция и САЩ.

Много приятели и почитатели на художника го поздравиха с юбилея и изложбата му, пожелавайки му нови творчески успехи, за които той има време да постигне.

1 thought on “Художникът Коста Дончев: Лекувам душата си с мириса на боите и колорита на палитрата

  1. Скромен и талантлив творец! Поздравления!

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.