Художникът Милен Богданов на 80 години: Преобразих живота на много талантливи силистренски деца

Неусетно някак за близките и приятелите, известният силистренски художник и педагог Милен Богданов навърши 80 години. Над 20 български художници и архитекти е обучил и възпитал той в любов към изкуството през дългогодишната си работа като ръководител на Школата по изобразително изкуство в СОУ „Никола Вапцаров“. Сред тях личат имената на Пламен Аврамов, Джушкун Синаси, Красимир Обретенов, Стефан Пенчев, Димитър Златев и др. Стотици други малки силистренци, макар и да не станаха художници, но се докоснаха до света на изкуството под напътствията на Богданов. Той създаде в тях усет към красотата във всичките й измерения и форми. И до днес бившите му ученици с голяма благодарност и уважение го поздравяват и почитат за това, че е преобразил живота им.

Всъщност Милен Богданов създаде своя собствена школа на обучение на децата в изобразителното изкуство, станала през годините известна и уважавана в страната и по света. Неизброими са наградите, които печелеха неговите малки художници по конкурсите в България и по света. Над 100 специални, златни и сребърни медали и награди стигнаха до Силистра от Япония, Индия, Италия, Франция, Англия, Чехия, Финландия, Германия, Израел, Швейцария. Със самостоятелни изложби Школата на Богданов бе представена в Дрезден /Германия/, Триполи /Либия/, Бат /Англия/, Женева /Швейцария/, Хмелницки /Украйна/.

Роден в Шумен на 1 август 1939 г. Милен Богданов отраства в Нови пазар. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност живопис при професорите Васил Стоилов и Александър Терзиев, като отличник на випуска. От 1969 г. живее в Силистра и работи като учител по изобразително изкуство в СОУ „Никола Вапцаров“.

Като художник Милен Богданов участва в десетки регионални, национални и международни изложби. Негови картини притежава Софийска градска галерия, както и колекционери от Англия, Германия и САЩ. През 1979 г. е удостоен със званието „Отличник на Министерството на народната просвета“, а през 1983 г. с орден „Кирил и Методий“ първа степен. Награден е с ордени: „Педагогическо майстворство и творчество“ на /1985 г./; орден „Червено знаме на труда“ /1987 г./; орден „1300 години България“ /1988 г./. През 1996 г. за професионалните си успехи е отличен със званието „Учител на България“. Той е автор и дарител на барелефа на Никола Вапцаров на едноименното училище.

1 thought on “Художникът Милен Богданов на 80 години: Преобразих живота на много талантливи силистренски деца

  1. Разкошен човек. Имах късмета да съм в неговата школа. Да си жив и здрав 🙂

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.