Цвета Караянчева изтъкна туристическия потенциал на Силистра

„Днес трябва да бъдем обединени от общи цели и идеали, които да предадем на поколенията след нас“. Това заяви в словото си на тържествена церемония по случай празника на Силистра – 14 септември, Кръстовден, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която гостува в града. „Днес нашето предизвикателство, но същевременно и отговорност, е да градим една по-добра България“, подчерта Караянчева.

Според нея една от най-характерните черти на Силистра, особено ценна за днешния свят, е толерантността. Цвета Караянчева даде пример с това, че в Силистра могат да се видят паметници на културата от различни епохи, свързани с няколко религии и етноси. Тя посочи катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“, където се пазят подарените от папа Йоан Павел Втори мощи на Св. Дасий Доростолски, мюсюлманският храм Куршумлу джамия, считаната за най-старата в страната действаща арменска църква „Света Богородица“, гроба на равина Елиезер Папо.

„Всичко това превръща Силистра в културен център и в град с голям потенциал като туристическа дестинация, защото притежава богат ресурс от природно и културно наследство“, подчерта Караянчева и окачестви силистренци като трудолюбиви, гостоприемни и предприемчиви.

„През последните години градът променя своя облик, превръща се в красив, модерен и удобен за живеене град“, каза Цвета Караянчева и подчерта, че това е резултат на усилията на хората тук, съчетани с умелото и отговорно управление на общината. „Силистра има много възможности за развитие и аз съм сигурна, че те ще бъдат максимално оползотворени“, подчерта председателят на българския парламент.

Слово произнесе и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. „Променихме нашия град и продължаваме да го променяме с много работа“, заяви той. „Можем да посочим, че всички цели, които си бяхме поставили, с които се бяхме заели, са реализирани – нека да продължим отговорно и всеотдайно да работим“, каза кметът на Силистра. Поздравителни адреси прочетоха и гостуващите за празника делегации от побратимени градове.

Представена бе богата концертна програма. В нея бяха включени концерт на Група „Петте сезона и Стефан Диомов“ и танцов спектакъл „Това е България!“ на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ – подарък от проф. д-р Иван Гаврилов – родолюбец, български лекар, отличен за Будител на 2018 г. от община Силистра.