Цигани пребиха и ограбиха Стефан Стайчев

Крадци пребиха и ограбиха 20 картини от актьора и режисьор, дългогодишния директор на силистренския театър Стефан Стайчев. Той е правнук на една от най-известните български художнички Анна Хен-Йосифова, която е обучавала щерките на цар Фердинанд – княгините Евдокия и Надежда.

80-годишният Стайчев, наследник на легендарната дама с немски произход бил открит във вторник привечер от дъщеря си – вързан и заключен в банята на жилището си в центъра на София, написаха централните медии.

По-скандалното е, че това е вторият грабеж в дома на Стефан Стайчев, но при първия били задигнати 5 платна. За тях обаче наследниците не са подавали сигнал в полицията. Първата кражба от дома на театрала и сестра му проф. Емилия Стайчева, която е изтъкнат германист и е ръководила дълги години катедрата „Германистика и скандинавистика” в СУ, станала през март. Тогава професорката излязла от дома си, а когато се върнала, открила, че липсват 5 картини. Тя обаче не подала жалба в полицията, тъй като и вратата не била разбита, нито ключалката. Неофициално споделила пред свои познати, че ще остави нещата така.

Предполага се, че роми, които чистили мазетата на блока на семейството на ул. „Рачо Димов”, са огледали жилището под предлог, че искат да питат за нещо. Никой така и не разбрал как са се изпарили картините и още няколко скулптури на Анна Хен-Йосифова.

Бруталното нападение над Стефан Стайчев се разиграва миналата неделя. Тогава отново мазетата са чистили група хигиенисти роми, споделиха хора от блока. Предполага се, че са същите крадци, които са направили и първия удар. Неофициално правнукът на царската художника бил залъгван от чистача, че ще му помогне да си върне изчезналите 5 платна. Но вместо това се разиграло зверското нападение.

Апашите са проникнали в дома на Стефан, в който по това време е била и сестра му – 83-годишната проф. Стайчева. Тъй като тя не била добре, мъжете брат й. Били го известно време, докато го приведат в безпомощно състояние, след това му взели телефона и го завързали в банята, като го заключили. Около час бандитите тършували в апартамента, като откраднали 20 платна. На мястото били открити само рамките им. Липсвали и около 2000 лв.

След като почти два дни дъщерята на Стефан – Алиса, не успявала да се свърже с него, отишла на мястото и заварила ужасяващата картина – на завързания си и окървавен баща и болната си леля. Жената незабавно повикала полиция и Бърза помощ. Започнало разследване по горещи следи, иззети са записи от всички камери в района.

От Спешна помощ обявиха, че Стефан Стайчев е добре, има охлузвания и хематоми, но е без опасност за живота. Криминалисти коментираха, че по почти същия начин бяха откраднати и картините на Майстора от дома на наследника му, докато чистачи уж почистват стари вещи от мазета. Основната версия е, че кражбата на платната на Анна Хен-Йосифова е поръчана от колекционер.

3 thoughts on “Цигани пребиха и ограбиха Стефан Стайчев

  1. Ами разбира се, че кражбите са поръчани от колекционер! Ако имаха постоянен болногледач двамата възрастни, можеше и да не се случи. Но къде ти пари за болногледачи у интелигенцията! Те парите са другаде.

    Палец нагоре 6 Палец надолу 1

  2. И сега ли няма да бъдат наказани“хигиенистите“?! Докога изроди ще бият и унижават интелигентни хора?ПРИМАТИ…Къде сте блюстители на РЕДА?!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  3. Докога „хигиенисти“-„ценители на изкуството“ще пребиват и унижават интелигентни ХОРА?! ПРИМАТИ…И кога блюстителите на РЕДА ще хигиенизират обществото от тая сган???!!!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.