Църквата днес отбелязва Деня на Свети апостол Тома

Thomas_CaravaggioЦърквата днес, 6 октомври, чества Деня на Свети апостол Тома, наричан Близнака, понеже на арамейски името му означава точно това. Той е сред учениците на Христос, не повярвал обаче във възкресението му, откъдето и другото му прозвище – Тома Неверни. Едва след като го видял с очите си и пипнал раните му от кръста, повярвал, на което Спасителят отговорил: „Ти ме видя и повярва. Блажени онези, които, без да ме видят, ще повярват”.

След слизането на Светия дух в деня Петдесетница върху апостолите на Тома се паднал жребият да отиде да разпространява Христовото учение в Партия, Мидия и далечна Индия. Той самоотвержено се заел с тази задача и със завладяващите си проповеди накарал жителите им масово да приемат новата вяра. Разгневени, езичниците обаче го заловили и в изпълнение на царска заповед го подложили на жестоки изтезания. Накрая го набили на колове и така той загинал мъченически, отстоявайки до край Божията правда.

У нас Свети Тома се смята за покровител на архитектите и зидарите, затова в днешния ден и те го отбелязват. Празнуват и всички именници: Тома, Томислав, Томислава и т.н. Честито!