; Църковен звън за пръв път огласи село Козяк | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Църковен звън за пръв път огласи село Козяк

Доростолският митрополит Амвросий освети в неделя нов храм в дуловското село Козяк. Досега в селото не е имало църква. Първата копка е направена от покойния Доростолски митрополит Иларион.

Храмът се нарича „Св. Йоан Кръстител“. Средствата за изграждането му – около 45 000 лева, са осигурени от Дирекцията по вероизповеданията, Доростолската митрополия и дарители. Много от жителите на селото са участвали с доброволен труд. По време на освещаването в светия престол бяха положени мощи на Св. Климент папа Римски, Св. Маврикий Трапезунски и Св. Дамян Безсребърни Александрийски.

Доростолският митрополит Амвросий сърдечно благодари на директора на Дирекция по вероизповедания Емил Велинов, чрез чиито субсидии бе основан храма. След светата литургия на всички присъстващи бяха раздадени евангелия в преразказ за деца, лакомства за по-малките и курбан.

На освещаването дойде и кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед, който поднесе приветствен адрес и подаръци.

В селото, наброяващо 400 жители живеят румъноговорящи християни. Много от тях преди години поискали в селото да се построи църква и даже предложили къде да бъде – на мястото на стар магазин в центъра, до кметството и читалището. Първата копка и камък поставил Доростолският митрополит Иларион. След 10 години храмът вече е реалност и звънът на камбаната оглася района. Интересен факт е, че през улицата още стои стара джамия, която по думите на местните, е на повече от 700 години.

Коментирайте

Правила за коментиране