Черно розово пеликанче дели гнездо с белите си къдроглави братовчеди

Деца от Образователен център „Сияйни“ в София избраха името Чарли на излюпеното тази година розово пеликанче в Поддържания резерват „Сребърна“, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. До идеята се стигна след заявеното желание на децата от центъра да направят дарение на обитателите в резервата. Средствата са събрани от продажбата на собственоръчно изработени уникати, вдъхновени от посещението им в Националния природонаучен музей и запознаването им с всички резервати в България.

Ръководството на РИОСВ предложи средствата да бъдат дарени на Природонаучния музей в с. Сребърна, а децата да кръстят пеликанчето. За това те ще получат сертификат, покана за посещение в защитената територия и индивидуални образователни материали за резервата Сребърна.

Двойката розови пеликани се сдоби с малкото в началото на април тази година. Птиците са наблюдавани чрез системата за видеонаблюдение. Малките екземпляри се различават значително от тези на къдроглавите пеликани, тъй като оперението им е много тъмнокафяво, почти черно. В момента розовото пеликанче е поотраснало и вече може да лети. След около две години то ще смени оперението си и ще стане истински розов пеликан. Тази година десетина двойки розови пеликани бяха забелязани да мътят в колонията на къдроглавите пеликани. Не е наблюдавана конкуренция между представителите на двата вида. Експертите се надяват това загнездване да не е епизодично, както е наблюдавано в миналото. За наличие на смесена колония от къдроглави и розови пеликани е твърде рано да се твърди, тъй като се изисква натрупване на достатъчно статистически  наблюдения.