Честваме 100 години от Тутраканската епопея

Tutrakan epopeaПрез 2016 г. се навършват 100 години от Тутраканската епопея. По този повод Историческият музей в града е подготвил предварителен План-програма за националното честване на юбилея.

На 4 септември ще се проведе Народен събор – възпоменание с Тържествен молебен и водосвет отслужен от Русенския митрополит Наум в параклиса „Св. Георги Победоносец” в Мемориалния комплекс край село Шуменци. Там ще се проведе и панахида и поклонение в памет на загиналите във войните за национално обединение.

Предвидена е и възстановка на битката при Тутракан от Националното дружество „Традиция” и румънско дружество. Същия ден вечерта в парк „Христо Ботев” в Тутракан ще се проведе Тържествена проверка-заря в чест на победата при Тутракан, след която ще има концерт за жителите и гостите на града.

Според предоставената програма, месец по-късно, от 4 до 7 октомври, в Историческия музей в Тутракан ще се проведе Международна научна конференция, организирана от Военната академия „Георги С. Раковски” и музея.

Междувременно културната институция в рибарския град издаде и предлага на посетителите си уникален календар за 2016 г. с 13 страници, отразяващи с документален и снимков материал славната битка за Тутракан и Добруджа. Календарът струва 10 лв. и може да се купи в администрацията на музея. Съществува възможност да бъде изпратен с наложен платеж по пощата или с куриерска фирма. Който желае да притежава уникалното издание може да напише съобщение във „Фейсбук”-страницата на музея, като заяви колко броя желае, име, адрес за доставка и телефон за връзка. Може да пише и на електронната поща [email protected].

2 thoughts on “Честваме 100 години от Тутраканската епопея

  1. От дълги години музеят в Тутракан е в основата на всички културно-исторически прояви в града; научни конференции,честване на исторически събития и годишнини, книго-издаване, юбилейни вестници,календари,диплянки и пр.Пита се от гражданите, къде сме ние, с какво се занимава нашия Силистренският Исторически музей???

    Палец нагоре 5 Палец надолу 0

  2. Музеят в Тутракан винаги е бил гордост за града си. Иницативите и проектите на музея променят в положителна посока облика на целият град. В моят саит – strasilistra.com отворих нова страница за чаровният град Тутракан и ще продлжа да я попълвам, с материалите с които разполагам.С удоволствие бих публикувал и материали от музея в Тутракан.

    Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.