Четирима обраха трънките по границата – арестуваха ги

Близо 300 кг незаконно добити лечебни растения са иззети и предадени на служителите на Регионалната инспекция по околна среда и водите, съобщи пресцентърът й.

Сигналът е получен в Екоинспекцията от Граничното полицейско управление в Силистра. Преди дни граничен патрул, извършващ обход по протежението на сухопътната граница с Румъния установил трима мъже и жена в землището на с. Срацимир да берат плодове от храстовата ивица по протежение на границата.

Експерт на Екоинспекцията установил, че добитите билки са плод трънка /Prunus spinosa/, с тегло 290 кг. Трънките са предадени за изсушаване и отговорно пазене на фабрика, извършваща сушене и пакетиране на плодове.

Берачите били санкционирани от граничарите, тъй като всяка дейност, която се извършва в граничната ивица, следва да се съгласува с компетентните органи.

Съгласно изискванията на специализирания Закон за лечебните растения /ЗЛР/, събирането на билки в количества, надвишаващи определените за лични нужди – до 10 кг, събрани от един човек в рамките на един ден, представлява стопанска дейност. Осъществяването ѝ без позволително представлява нарушение на ЗЛР, за което гражданите се наказват с глоба от 20 до 1000 лв., а фирмите – с имуществена санкция в размер от 300 до 5000 лв.

Предстои на нарушителите да се съставят актове. След приключване на административната процедура иззетите количества билки ще бъдат продадени в полза на държавата.