Четири труса разлюляха България

В 22.37 ч. в София беше почувстван хоризонтален трус, който продължи около пет секунди.

В 22.37 ч. в София беше почувстван хоризонтален трус, който продължи около пет секунди… Люлеенето се е усетило в Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Гоце Делчев и Плевен. Интензивността на земетресението е била 5 степен по скалата на Рихтер в района на Петрич, 4 степен в Благоевград и 3 степен в районите на София и Гоце Делчев, съобщи Сеизмологичният център на Геофизичния институт на БАН.
Това е четвъртото за празничния 24 май земетресение на територията на България. Всички са с еднакъв епицентър – 160 км югозападно от столицата, до македонския град Валандово.  Около 19.18 ч. в София беше усетено силно земетресение. От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че трусът е бил със сила 5,2 по скалата на Рихтер. Земетресението беше кратко, продължи няколко секунди. Усетено е по-силно по високите етажи на сградите. Пет минути по-късно беше почувстван втори трус. Земетресението е усетено на територията на цялата страна.  По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН интензивността на труса в община Петрич е била от пета степен по Рихтер, в София и Кюстендил – около трета степен, а в Димитровград и Панагюрище – втора степен. Няма данни за пострадали и нанесени материални щети.
По-ранов чера в Македония бяха регистрирани три земетресения в интервала между 17.13 и 17.34 ч. Най-силното от трите е било с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е бил на северния бряг на Дойранското езеро на дълбочина 2 км. Другите две са по-слаби – 3,3 и 4,2 по скалата на Рихтер. В 17.19 ч. земетресение със сила 4 по скалата на Рихтер беше усетено в района на Петрич, Сандански и Благоевград. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН епицентърът му е на 160 км югозападно от София, извън територията на страната. В 19.31 и 19.35 ч. в Македония е имало още два, но по-слаби, труса – 3 по скалата на Рихтер. Общо в страната са били регистрирани над 70 труса, съобщи агенция МИНА. В Гърция също е било усетено земетресение, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център.