Шофьори, не забравяйте: От днес до 1 март догодина – с включени къси светлини

началото на есенно-зимния сезон и промените в часовото време започ

Снимка - БНТ
Снимка - БНТ

С началото на есенно-зимния сезон и промените в часовото време започва традиционната акция „Светлина“. От днес – 1 ноември, до 1 март шофьорите са задължени се движат с включени къси светлини, припомнят от КАТ. Предупредителният период на акцията ще продължи до 9 ноември… До тази дата контролните органи ще обръщат внимание на водачите за отстраняване на техническите неизправности по осветителните системи, състоянието на гумите, изправността на устройствата за измиване на предното стъкло, без да налагат санкции. От 10 до 19 ноември ще се извършва засилен контрол и ще се налагат санкции. Глобите за нарушителите ще са в размер от 50 до 150 лв.
Целта на операцията е да се намалят предпоставките за тежки пътни произшествия през есенно-зимния сезон, в който обикновено се увеличават злополуките с пешеходци. На преценката на всеки водач е оставено дали да „обуе“ колата си със зимни гуми, да остави „летните“, или пък да използва компромисния вариант – т.нар. „всесезонни гуми“.
При всички положения обаче протекторът на гумата трябва да бъде по-голям от 1,6 мм. Гумите освен това трябва да съответстват по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство, както и по тях да няма разкъсвания. Вулканизирани или регенерирани гуми е забранено да се поставят на предните колела. Препоръчително обаче е през зимата да се кара със зимни гуми.