Ще си спомним за поета Михаил Бондар със сборника „Сънят на скитника“

На 16 май от 16,00 ч. в Зала 13 на Художествената галерия ще е представянето на сборника „Сънят на скитника“ /избрано/, посветен на поета Михаил Бъчваров-Бондар /1946-2017/, роден в Бесарабия, с. Чийший, Болградски район на Украйна.

Неговата съдба е свързана освен с родината му Украйна, още като работа и творчески изяви с Руската федерация, Молдова, Беларус и България. У нас потомъкът на българи, сред които и опълченецът Димитър Бондар, участник в битката за Стара Загора, живя в Царева ливада, Трявна и Силистра – от 1991 г. до смъртта си през 2017 г.

Бъчваров е автор на 7 книги, издадени в периода 1986-2013 г. Автор е на документалната творба „Трънливият път на науката“ /1989 г./. Настоящият сборник е със съставител и редактор Йорданка Цонева, а принос за издаването му има и община Силистра.

„За бесарабските българи се пише много и в различна светлина. Но малко знаят колко е сложен процесът на интегриране на един реемигрант, направил опит да се завърне в прародината си“, се казва в предговора, чийто автор е самият Миша Бондар. Човекът, запомнил думите на дядо Ламбо – син на баба Анастасия: „Прави каквото правиш, дядовото, върни ни семето в Родината, а тя е там, в Арбанаси“. За да бъде щастлив половин век по-късно с изпълнената мисия, определяна от него така: „Потеклото ни тук поникна, тук класи, в Прародината“.

И никак не е случайно, че поетът, превеждан на руски, украински и молдовски езици, но творил и на майчиния си български език, посвещава стихотворението си „На Шипка“ именно на своя славен прадядо, чието име е изписано на паметника на българските опълченци в Болград.