„Яворовци” опознаха историческите и културни забележителности на родния си град

Гимназистите си направиха селфита по всички обходени обекти в състезанието
Гимназистите си направиха селфита по всички обходени обекти в състезанието

Учениците от 10”а” клас на Езикова гимназия „Пейо Яворов” опознаха родния си град в оригинално туристическо състезание, обхващащо исторически и културни забележителности в Силистра.

Състезанието се проведе под ръководството на Анета Атанасова, преподавател по английски език в гимназията. Учениците бяха разделени на отбори, като целта бе всеки отбор да отгатне определени обекти, описани в състезателните карти, да определи местонахождението им и да достигне по собствен маршрут до тях. Откриването на обектите бе удостоверявано със снимки. Отборите се класираха по два критерия – време и точност, за което са достигнали до обектите по избрания от тях маршрут.

След обхождане на обектите учениците бяха изпълнени с положителни емоции и желание за по-чести подобни инициативи. Те изразиха мнение, че това е отличен начин да осмислят знанията, които са овладели.

Ръководството на Езикова гимназия и преподавателят Анета Атанасова изказват благодарност на екипите на Археологическия музей и на директора на Регионалния исторически музей Николай Тодоров и на Художествената галерия с директор Йордан Колев в подпомогането на начинанието.

По подобен начин преди десет години Регионалната библиотека „Партений Павлович” даде възможност на силистренските деца опознаят 19 исторически и природни обекта в Силистра. Участниците посетиха туристически дестинации по проект „19 ключа към миналото на Силистра”, един проект, финансиран тогава от община Силистра във връзка с програмата за честванията на 1900-годишнината на града.