10% от регистриралите се в Трудовата борса си намериха работа

Почти 300 души посетиха Трудовата борса за среща с 27 работодатели
Почти 300 души посетиха Трудовата борса за среща с 27 работодатели

Почти 20 души си намериха работа и ще подпишат договори с работодателите си до края на месеца в проведената вчера Трудова борса, съобщиха организаторите от Бюрото по труда в Силистра. След 20 април ще станат ясни реалните резултати от борсата, когато наетите се отпишат от Бюрото. В Борсата бяха поканени 41 работодатели от различни браншове, обявили свободни работни места. На поканата откликнаха 38 представители от 27 фирми-работодатели, от които 3 бяха от Бургаско и Варненско, свързани с туристическия бранш. Присъства и представител на Военното окръжие, редовен партньор на трудовата дирекция.

Общо обявените свободни работни места бяха 97, като почти половината от тях бяха за сезонна работа по морето – готвачи, камериерки, сервитьори и др. «Жоан» бе силистренската фирма, която търсеше най-много служители – 10 души.

Над 200 жители на града и околните общини, обслужвани от Бюрото по труда в Силистра – Кайнарджа и Ситово се регистрираха преди началото. От отдалечените населени места за целта пристигнаха претъпкани с хора микробуси. От регистрираните 55 души бяха продължително безработни /над 12 месеца/, но имаше и 60-70 посетители, които не се регистрираха. Борсата бе посетена и от работещи в момента хора, търсещи по-добра работа, заявиха организаторите.

Миналата година по време на борсата бяха анонсирани над 100 свободни места, а 80 души си намериха работа, припомниха от Бюрото по труда. И тогава представители от хотелиерски и ресторантьорски фирми от Черноморието, успяха да подготвят предстоящия сезон с персонал от Силистренско.

За 12 май е планирана следващата трудова борса – за младежи до 29 години.

Към края на февруари средният процент на безработни в Силистренско е 12,6%, като най-висок продължава да бъде в община Кайнарджа – 39%, а най-нисък в община Силистра – 9,6 на сто. В Бюрото по труда в Силистра, обслужващо и общините Кайнарджа и Ситово са регистрирани 3299 безработни, 1147 от които са продължително без работа.