100 години от рождението на историка-енциклопедист Петко Апостолов

В 110-годишната история на гимназиалното образование в Силистра много учители от всички краища на България са дали своя принос за утвърждаване значимостта на гимназията като най-авторитетното учебно заведение. С възрожденска всеотдайност те са раздавали своя научен и педагогически талант не само за възпитанието на младото поколение, но и за културното развитие на град Силистра.

Сред имената, които силистренци ще помнят, се откроява с особена колоритност и лично обаяние, както сред учениците, така и сред колегите Петко Димитров Апостолов – историкът-енциклопедия.

Роден е в село Кайнарджа преди 100 години. Завършва Шуменския педагогически институт, след това е преподавал в с. Смядово, където негов ученик е бил Жельо Желев, бившият президент на България. По-късно завършва задочно Софийския университет със специалност история и руски език.

Неговите ученици ще помнят незабравимите часове по история, увлекателните разкази и интерпретации на близки и далечни събития. Тези часове бяха и урок за лично отношение към света, към събитията.

Петко Апостолов, или Бай Апо, както с любов го наричаха учениците му, удивляваше с невероятната си памет, която беше като банка с богат запас от дати, факти, събития. Често любознателни колеги, дори и колеги историци се обръщаха за справка към неговите енциклопедични знания. Историческото мислене го правеше и точен анализатор на съвременността. Като пропагандист към Дома за политическа просвета той поднасяше знания и тълкования на събития от местен и международен характер пред слушатели от различни възрасти.

Петко Апостолов беше и талантлив организатор и ръководител на групи за екскурзионно летуване, когато се изявяваше като интересен екскурзовод. Стигнеше ли групата до някой паметник или интересен обект, той започваше да разказва, а всички с възхищение и в захлас слушаха увлекателния му разказ, изпълнен с такива подробности, с толкова емоция, че заразяваше слушателите си, правеше ги съпричастни.

Родителската общественост го помни и като класния ръководител, който беше загрижен за децата им, за успехите им. Самият той е родител на две деца – Димитър и Анелия и двамата отлични ученици. Достойни син и дъщеря на достоен баща, показал им какво е живот, изпълнен със смисъл.

Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен и на други високи награди за неумолния си труд. Петко Апостолов почина на 15 януари 2001 г. на 80 годишна възраст.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.