11 художници стягат четките, моливите и длетата за пленера „Човек и природа”

Петима скулптури, четирима живописци и двама графика за 21-ви път ще пресъздадат в творбите си красотите на дунавското крайбрежие, делниците и празниците на жителите на село Ветрен и региона.

В общинската база на брега на Дунав на 11 август стартира Националният пленер „Човек и природа“ – Ветрен – 2017, който ще продължи до 18 август. Той се организира по инициатива на Димитър Кулев – председател на силистренската Група към Съюза на българските художници, със съдействието на община Силистра и Общинския съвет в града.

В пленера ще участват 11 творци в сферата на живописта, скулптурата и графиката. Всички те са изявени художници с доказани творчески заложби на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика. Сред поканените да участват в пленера са изявени и авторитетни скулптори: Христина Дренска и Ели Симеонова от София, Никола Цветанов от Димитровград и Христо Антонов от Мездра.

Във Ветрен ще творят и млади и талантливи художници от Силистра – скулпторът Калоян Георгиев, живописците Боян Вихренов, Преслав Колев, Стефан Пенчев и Таня Кулева, както и графиците Христина Гаева и Димитър Кулев.

„Пленерът се превърна в традиция, благодарение на подкрепата на община Силистра и се реализира ежегодно. Инициативата дава прекрасна възможност за обединяване на различните поколения художници, рисувайки на брега на река Дунав“, сподели Димитър Кулев.

Творбите от пленера ще бъдат експонирани в изложба, чието откриване ще бъде на 18 август в Художествената галерия в Силистра от 17,00 часа. Всеки художник, участник в пленера, ще дари своя картина на община Силистра.