135 години от Освобождението на Силистра

С общоградско шествие, молитва за загиналите и почетен ритуал, Силистра отбеляза днес 135-та годишнина от освобождението на града от турско робство.
По традиция в катедралния храм „Св. Петър и Павел“ Доростолският митрополит Амвросий, заедно с местни духовници, отслужи панихида за загиналите руски войни и български опълченци.
След възпоменателната служба, градският духов оркестър поведе празнично шествие към паметното място на ул. „Омуртаг“, където са посрещнати освободителните


С общоградско шествие, молитва за загиналите и почетен ритуал, Силистра отбеляза днес 135-та годишнина от освобождението на града от турско робство.
По традиция в катедралния храм „Св. Петър и Павел“ Доростолският митрополит Амвросий, заедно с местни духовници, отслужи панихида за загиналите руски войни и български опълченци.
След възпоменателната служба, градският духов оркестър поведе празнично шествие към паметното място на ул. „Омуртаг“, където са посрещнати освободителните войски. В него се включиха областният управител Николай Димов, заместникът му Тодора Цонева и главният секретар Николай Колев, кметът на общината д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, народният представител Стефан Господинов, общественици и десетки граждани. До паметния знак застана почетен караул и представителна група на родолюбивото дружество „Традиция“.
В словото си към участниците в празничната церемония, кметът на общината д-р Юлиян Найденов акцентира върху значимостта на събитията от 10 февруари отпреди 135 години. „Този ден доказа военно-стратегическата роля на нашия град за руско-турската война през 1878 г. и вписва Силистра в историята на българската държава като свободна територия“, посочи д-р Найденов и допълни: „Радостният звън на камбаните преди 135 години и днес отеква в нашите сърца – чист и свят, като молитва за Отечеството“.
„Преди 135 години нашият град е бил първият в рамките на съвременна България, който е освободен“, припомни в приветствието си и народният представител Стефан Господинов. „Нашата история е изпълнена с много героизъм , с много трудности“, отбеляза той и подчерта: „Това, което ние трябва да завещаем на следващите поколения, е грижата към хората, всеотдайността за родината, грижата за младите и тяхното бъдеще. Днес е ден за равносметка – кой какво е направил в тази посока и какво предстои да се направи“.
В знак на почит и признателност към участниците в историческите събития, областният управител Николай Димов и главният секретар на администрацията Николай Колев поднесоха венец на знаковото за силистренци място. Цветя и венци положиха представители на местната и духовна власти, на институции, на политически и патриотични организации, родолюбиви ученици от местни училища и десетки силистренци.
Проявите в празничния ден завършиха с традиционната среща на д-р Юлиян Найденов с бивши кметове на Силистра, с настоящия и бивши председатели на Общинския съвети и с областния управител Николай Димов.

5 thoughts on “135 години от Освобождението на Силистра

 1. Честит празник на всички силистренци!
  А на Ст.Господинов искам да напомня,че Силистра не е първият освободен град в България, а един от последните.Поради добрите си укрепления,руската армия тактически е избегнала военни действия в този район.На 10 февруари 1878 год.турските войски под строй напускат града и в града влизат освободителите, посрещнати от силистренци.

  Палец нагоре 12 Палец надолу 0

 2. „Преди 135 години нашият град е бил първият в рамките на съвременна България, който е освободен“, припомни в приветствието си и народният представител Стефан Господинов.

  Интересно Свищов в коя България се намира? И къде освободителните войски дебаркират най-напред?
  Силистра е част от „укрепения четириъгълник“ – Русе, Шумен, Силистра и Варна и е важна част от отбраната на най-краткия път към Истанбул. Гражданинът написал сведението по-долу е напълно прав!
  Апропо, господин Господинов по образование не е ли историк? Всъщност – да – „Висше образование: Бакалавър по история“!!!

  Палец нагоре 9 Палец надолу 2

 3. Много станаха историците,а все по-непросветени са-един министър си отиде,нашият депутат-гаф след гаф,директори на училища разни,дето не смеят да кажат какви специалисти са и къде са се учили.Не се чудете- Свищов, Силистра…Хората гледат да отчетат дейност.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. ууууууууууууууууууфффффффффффффффф аман от муфтаджииииииииииииииииииииии

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 5. Какво искате от депутата? Нали си е историк без диплома – личи му!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.