14 души в Силистренско са под карантина заради коронавируса

В момента в област Силистра под наблюдение в 14-дневния карантинен срок са 14 души, стана известно по време на първото заседание на кризисния щаб срещу коронавируса, съобщи пресцентърът на областната администрация. По информация на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ единият от гражданите е пристигнал от Китай, 11 души са пристигнали от Италия и двама от Тайланд. РЗИ разполага с разписан алгоритъм от действия при доказан случай на коронаровирус, докладва пред щаба директорът на инспекцията д-р Теодора Начева.

Тя представи фактическата обстановка по темата, определяна като динамична. Според информация от Националния кризисен щаб, обект на внимание са граждани, пристигащи от две страни – Китай и Италия. На този етап ГКПП Силистра не е в групата за контрол, поради което не разполага с постоянен медицински екип.

От румънска страна работата е реципрочна, като в близки населени места от другата страна на границата има командировани техни лекари „на разположение“, към които властите ще се обръщат при необходимост. При нужда ще заработят и наши смесени екипи, включващи лекари от РЗИ и от болничните заведения в областта. Уточнено бе, че при отсъствие на симптоми не се правят изследвания за болестта.

На граничния пункт на разположение са листовки, даващи информация по въпроса на преминаващите граждани, за да ги инструктират какво да правят при поява на симптоми. По споделена от Регионалното управление по образование информация, са отменени пътувания на ученици по проекти в Италия, както и от тази страна няма да бъдат приемани техни групи с ученици. По този повод за други държави засега няма ограничения.

Областният управител Ивелин Статев ръководи кризисния щаб, който включва 13 души – представители на регионални звена на държавни институции, представени в Силистра – сред тях РЗИ, Бърза помощ, „Гранична полиция“, МВР, Здравната каса и др. Задачата на щаба е да съдейства и координира действията при превенция на коронавируса на територията на област Силистра.

От 11 февруари Министерство на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус. На телефонен номер 02 807 87 57 – от понеделник до петък, в рамките на работното време /от 8,30 до 17 часа/, информация можете да получите от лекар епидемиолог.