14 септември, Кръстовден: Празник на Силистра!

С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св.св. Петър и Павел“, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий, и с тържествено заседание на общинския съвет, което ще се проведе в залата на Художествената галерия, започват днес проявите за Деня на Силистр


С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св.св. Петър и Павел“, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий, и с тържествено заседание на общинския съвет, което ще се проведе в залата на Художествената галерия, започват днес проявите за Деня на Силистра.
По време на сесията на местния парламент ще бъде удостоен и новият почетен гражданин на Силистра – известният и уважаван хирург д-р Димитър Игнатов.
14 септември се чества като Ден на Силистра от 1992 г. по решение на Общинския съвет в града. Но историческите му корени са отпреди над 150 години. В регионалния музей се пазят сведения за най-стария панаир в града от 1861 г., провеждал се по подобие на известните по това време изложения в Добрич и Кълъраш.

***

Началото е през 1992 година, когато местният Общински съвет взема решение да определи 14 септември за Ден на Силистра. Първият Празник на Силистра на Кръстовден е през 1993 г.
За кратко време – от 1941 г. до 1944 г., празникът на Силистра е бил на 1 октомври, във връзка с еуфорията от възвръщането на Южна Добруджа към майка България след Крайовската спогодба през 1940 г. Според местни краеведи, 6 май – Гергьовден, също е бил предпочитан за празник на Силистра. През 1995 г. отново Общинският съвет в Силистра постановява 14 септември, Кръстовден, да се нарича Празник на Силистра, а мероприятията преди, по време и след празника влизат в програма, обявена като Дни на Силистра.
Панаирът, като форма на общуване и търговия, е бил почти винаги вписван в атмосферата на празника на Силистра, когато и да е провеждан. Силно панаирджийско присъствие има в годините преди Освобождението на България от турско робство. Ангелушевият панаир, свързан с легендата за Ангелушево кладенче край село Срацимир и провеждан преди 150 години, е сред най-известните панаири в историята на Силистра.

1 thought on “14 септември, Кръстовден: Празник на Силистра!

  1. Авторе, учудваш ме. Каква прамяна настъпи. Браво !–
    Това вече е информация.Значи можем, когато се постараем.
    Пълен напред !..

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.