140 земеделци се пререгистрират за 2010-та в Силистренско

От началото на януари, откакто започна регистрацията и пререгистрацията на з

От началото на януари, откакто започна регистрацията и пререгистрацията на земеделските производители за 2010 година, в Областната дирекция „Земеделие” в Силистра са постъпили общо 140 молби за пререгистрация и 16 молби за нова регистрация, съобщиха от… земеделската служба. В същото време само за един месец 140 добруджански стопани са решили да се откажат от регистрацията си и ще бъдат заличени от списъците на дирекцията. За цялата минала година техният брой е бил едва 68 души.
Според служителите в отдела по регистрация, крайният срок за подаване на такива молби от стопаните, имали такава регистрация за 2009 година и които искат да се пререгистрират и за тази, е 25 март. За онези, които искат да се узаконят като земеделски производители за първи път сега, срокове няма и това може да става през цялата година.
За миналата година общият брой на регистрираните и пререгистрирани земеделски производители в областта е бил 3 184. От тях 589 са били регистрирани за първи път. За тази година е още рано да се прогнозира каква ще е крайната цифра, но вече се забелязва тенденцията на по-голямо от обикновеното отрегистриране на стопани. Фермери, които бяха вчера в дирекцията, заявиха, че една от най-важните причини за това явление е по-високият осигурителен праг за земеделските производители, които искат регистрация. Тази година той е 240 лв. срещу 65 лв. до миналата година. Според специалистите от областната дирекция регистрацията или пререгистрацията като земеделски производител не е задължителна, но тя е най-важното условие за кандидатстване за субсидии и доплащания от еврофондовете и от бюджета.

6 thoughts on “140 земеделци се пререгистрират за 2010-та в Силистренско

 1. машалла, е туй се казва новина.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Разбира се, че няма да се пререгистрираме. За цялата минала година общата сума за осигуровките беше 202 лв. За тази година министерство на финансите иска да плащаме около 690 лв. Аз като имам 16 кошера откъде да им ги дам, а и защо? Така и така като отида на лекар си плащам.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Ако, за 2009г. броят на РЗП е малко над 3000, а този на земеделските стопани – над 5000 за областта, то през 2010 справката ще покаже какво е съотношението едва към м. юни. При всички случаи обаче , очакванията са за намаление на броят осигуряващи се като земеделски производители в резултат на политиката за“ по-добро “ бъдеще на работещите в отрасъла!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Спомням си, че през 2001 на всеки регистриран земеделски производител дадоха по 100 лева – независимо дали имат сто квадрата зеленчук или 1000 декара обработваема земя. Не мога да преценя , дали очакване за нещо подобно , но в друг размер би могло да накара някой да се регистрира. Да му мислят тия, които имат одобрени 5-годишни проекти!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Благодаря на екипа от ОСЗХ за напомнянето за пререгистрация до 25.03.2010г., но все още има много сняг и студ – има и време за да решим дали да се пререгистрираме ! Живи и здрави!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. държавата трябва да даде приоритет на селското стопанство преди всичко.Селско-стопанските производители трябва да бъдат освободени от всякакви данъци, такси и осигуровки.Разбира се срещу заработена продукция.Само свръхпроизводството в селско-стопанското производство ще спаси БЪЛГАРИЯ и ще я изведе на челна позиция не само в Европа, но и в света.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.