146 странни бюлетини открити при повторното им преброяване в с. Зарица

Общо 646 бюлетини, с 146 повече от официалния брой, са били открити в чувал в силистренското село Зарица, където в края на март имаше частични избори за кмет, съобщиха днес от ръководството на ПП ГЕРБ.

Общо 646 бюлетини, с 146 повече от официалния брой, са били открити в чувал в силистренското село Зарица, където в края на март имаше частични избори за кмет, съобщиха днес от ръководството на ПП ГЕРБ… Тогава до балотаж достигнаха кандидатката на ДПС Ренгинар Азиз и представителят на ГЕРБ Феджри Билял. Азиз спечели овакантеното място с 52 на сто, а конкурентът й Билял остана втори.

Веднага след това обаче от ръководството на ГЕРБ в Главиница пуснаха жалба до Административния съд, в която изборите се оспорват. Вчера магистратите постановиха повторно преброяване на бюлетините.

„Изборният ден е започнал с 500 бюлетини, тъй като право на глас в с. Зарица имат 428 жители, а сега ние преброихме 646 бюлетини, като не е ясно останалите 146 откъде са дошли“, казаха от областното ръководство на ГЕРБ. Оттам допълниха, че е е регистрирано е друго нарушение на закона, според което при преброяването на бюлетините след края на изборния ден четирима членове са отваряли пликовете и подреждали бюлетините, а един е прибирал празните пликове. „По този начин е нарушен чл. 91, ал. 2 от Закона за местните избори, тъй като от страна на наблюдаващите застъпници на ГЕРБ не е имало възможност да се упражнява контрол по никакъв начин“, допълниха още от ръководството на ГЕРБ. Оттам поясниха още, че най-странното в случая е, че всеки един от членовете на комисията е започнал самостоятелно да преценява коя бюлетина е действителна и коя – не. Накрая цифрите са били съобщавани на председателя на комисията, който ги сумирал и обявил резултата.