15 души са настанени в приюта за бездомници в Силистра

Готовност за двойно увеличение на капацитета си има Центърът за временно настаняване в Силистра, по-известен в Силистра като приюта за бездомници, заяви директорът му Тинко Тинев. Капацитетът на социалното заведение е за 10 души, а в момента в него подслон намират 15 мъже.
Двама от тях са приети през последните дни, когато температурите рязко паднаха, а снег

Готовност за двойно увеличение на капацитета си има Центърът за временно настаняване в Силистра, по-известен в Силистра като приюта за бездомници, заяви директорът му Тинко Тинев. Капацитетът на социалното заведение е за 10 души, а в момента в него подслон намират 15 мъже.

Двама от тях са приети през последните дни, когато температурите рязко паднаха, а снегът блокира града. „При спешна необходимост можем да сложим още 5 легла – в коридора и в общата стая. Макар и там да не е топло като в спалните, все пак хората ще са на завет и някой ще се грижи за тях”, смята Тинев.
Ощетените от съдбата хора намират тук топло човешко отношение, всекидневна кухня, отопляеми спални и основни сервизни помещения. Всеки ден топла храна за обяд, живеещите в приюта получават от социалната трапезария.
В началото на месеца силистренската организация на БЧК им дарява 460 кг хранителни продукти, непотърсени от европейските интервенционни запаси. Ориз, брашно, захар, олио, боб, леща, мед, конфитюр, картофено пюре и други храни мъжете могат да си сготвят в импровизираната кухня, подредена във всекидневната на Центъра. Дори си имат „главен” готвач, който преди години е хранел туристите по Черноморието.
45 години е средната възраст на приютените в момента мъже. Най-младият е на 27, а най-възрастният на 62 години. Различни житейски пътеки са ги събрали в Центъра за временно настаняване в Силистра.

От стартирането му през октомври 2012 г. през него са преминали 52 човека, разказа Тинко Тинев. Той и колежката му Татяна Колева, която е домакин и хигиенист, се грижат основно за бездомните и бедни хора. Имали са настанени жители на Дупница и Исперих, сега има младеж от Пловдив, но основно са от Силистренско. В благородната дейност на двамата помагат психолог и медицинска сестра, които са на граждански договори и посещават Центъра в почивните дни и когато има нови настанени.
За всичко това държавно делегираната дейност им гарантира годишен бюджет от 24 000 лева. С тези пари персоналът трябва да осигури заплатите си и да плати всички консумативи за поддръжка на Центъра. С много икономии успяват да вържат двата края, заяви домакинът Татяна Колева. Няма да е лошо да бъде сменена старата дограма по прозорците, за да икономисват електричеството за топлина, мечтае тя.
Не е зле от време на време добрите хора от Силистра, даряващи от сърце, да се сещат и за тази социална „придобивка” на града. Защото животът е променлива величина, и когато днес помагаш на едни, може би помагаш на себе си след време, коментират хората от персонала.

Текст и снимки – Алексей МИНЕВ

6 thoughts on “15 души са настанени в приюта за бездомници в Силистра

 1. В стаията пише, че Центърът за временно настаняване в Силистра е стартирал през октомври 2012 г, но в сайта на община Силистра пише, че е открит праз октомври 2013 г. Някак си не мога да разбера разминаването на датите с цяла една година. Иначе този център за бездомни е прекрасна придобивка. Бездомните също са хора и точно като всички останали се нуждаят от топла храна и удобно легло. Нека не забравяме, че те не са се родили такива. Трябва да бъдем преди всичко хора и да не гледаме с презрение и отвращение онези, на които съдбата и късмета са обърнали гръб. В статията пише, че единия от тях е бил готвач по Черноморието. Аз познавам един бездомен клошар, който е бил учител и един, който е бил счетоводител.

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

  1. Центъра е открит през 2012 год. Тинев го изгониха от областна дирекция „Земеделие“ и доктора/кмета/ веднага го уреди за директор на центъра /без значение от образуванието му/

   Палец нагоре 6 Палец надолу 5

   1. Траката, ти правиш ли разлика между образУвание и образОвание, че си тръгнал да се заяждаш?

    Палец нагоре 9 Палец надолу 0

   2. ………………………ами може би е от герб, а ………

    Палец нагоре 4 Палец надолу 2

   3. Познавам Тинко и е много свестен,защо злорадствате по адреса му

    Палец нагоре 8 Палец надолу 1

Comments are closed.