150 домашни вкусотии накараха хората в с. Сребърна да преглъщат на сухо

Над 150 най-различни по вкусотия домашно приготвени гозби и ястия бяха представени в събота в близкото до Силистра село Сребърна на станалия традиционен „Празник на гърнетата“. Тази година домакин бе добруджанското населено място, край което е разположен известният в цял свят едноименен биосферен резерват „Сребъ

Над 150 най-различни по вкусотия домашно приготвени гозби и ястия бяха представени в събота в близкото до Силистра село Сребърна на станалия традиционен „Празник на гърнетата“. Тази година домакин бе добруджанското населено място, край което е разположен известният в цял свят едноименен биосферен резерват „Сребърна“.
„Единственото изискване към всички участници е манджите и ястията им да се поднесени в глинени гърнета, чувен или тави, откъдето идва и наименованието на фестивала“, обясниха организаторите на атрактивната проява.
„Майсторите, домашни готвачи, които се хвалиха със своите гозби, са от областите Силистра, Добрич, Варна и Русе, като най-много са домакините от почти всички силистренски села“, поясни кметът на Сребърна Георги Иванов. Лично той беше подготвил 2 казана с рибена и агнешка чорби за всички гости, сготвени по местни рецепти, а журито – съставено от професионални готвачи и представители на историческите музеи в Силистра и Добрич.
„Сред оригиналните и позабравени вече гозби се открояваха известният малайник, който се прави от смляна царевица, замесена с мая и след това се пече – това е била основната храна преди много години на бедните хора, имаше раки – направено от сушени чушки и лук, галушчена чорба, която се прави основно от зеле“, разказа сребърският кмет Георги Иванов.
Ромските и турските етноси от региона се представиха с традиционната баклава, а сред наредените на селския площад маси дошлите от любопитство преглъщаха на сухо, гледайки десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки, сладка, зимнина, заек по ловджийски, пълнена тиква, зелеви сарми, зимна салата, ошаф от сушени плодове, лучена яхния със сушени сини и др.