20 нови полицейски служители започват работа в подразделения на силистренската полиция    

Двадесет нови полицейски служители са назначени тези дни като стажанти в Областната дирекция на МВР в Силистра. Те са преминали успешно всички фази на конкурсната процедура и след завършване на задължителен професионален курс в Академията на МВР ще започнат работа в районните управления на дирекцията и в сектор „Пътна полиция“ на младши изпълнителски длъжности.

Това съобщи областният директор старши комисар Юлиян Караславов на редовния месечен брифинг, в който участваха също зам.-директорът комисар Мартин Недялков и началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев.

По отношение работата на ОДМВР-Силистра през изминалия месец март старши комисар Караславов открои успешното противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. 7 са образуваните през периода досъдебни производства, като едно от тях се отнася до наркоразпространение. Същевременно благодарение на професионалните усилия на криминалистите пласирането на хероин в региона е сведено до минимум, а хората, занимаващи се с разпространение на тази изключително опасна дрога, разкрити и изтърпяващи ефективни присъди.

Съществено намаление на нивото на престъпност в Силистренска област отчете зам.-директорът комисар Мартин Недялков. През месец март са регистрирани 71 престъпления, а за същия период на миналата година 104, т.е. налице е спад с 31,73%. Няма регистрирани умишлени убийства, регистриран е един грабеж, чийто извършител е установен и задържан.

Като показателно определи намалението на извършените кражби комисар Недялков и подчерта приноса на мобилните екипи за овладяването на битовата престъпност в малките и отдалечените населени места. 9 са регистрираните кражби през март т.г., срещу 31 за същия месец на 2018 г. През изтеклия месец са проведени 51 специализирани полицейски операции, издирени са 28 лица, извършени са 20 проверки на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, 17 – на заложни къщи и 23 на автоморги и депа за разглобяване на автомобили.

В ОДМВР-Силистра е в ход подготовката за обезпечаване на обществения ред и сигурност по време на Великденските празници, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие около обектите, където ще се провеждат религиозни и публични прояви. Осъществени са срещи с органите на местната власт и са набелязани съвместни мерки за безопасност при реализиране на празнични мероприятия. Засилен ще е и превантивният контрол за осигуряване на пътната безопасност в региона.

Няма загинали граждани при пътнотранспортни произшествия през месец март, ранените са 9, посочи още комисар Василев. За този период са регистрирани 21 автопроизшествия, докато през предходния катастрофите са били 27 с 1 загинал и с 9 пострадали. За допуснати нарушения са съставени 152 акта и са наложени 2862 глоби по фиш.

През изтеклия месец служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 849 сигнала, 99 от които за нарушения на обществения ред. Полицейски и младши полицейски инспектори от „Териториална полиция“ са приели 1209 граждани, провели са 312 срещи и са изготвили 178 уведомителни писма.

683 нарушения на скоростните режими са установени при специализираната полицейска операция, която се проведе от 1-ви до 7-ми април по линия на TISPOL. 492 от тях са засечени с мобилни камери, с които са оборудвани служебните автомобили, а 191 със СПУКС – т.нар. тринога. Регистрирани са 4 случая на превишения с над 50 км/час в населено място.