200-килограмова моруна спасиха рибните инспектори от бракониер в Айдемир

Служители на Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ заловиха днес бракониер, извадил от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра, съобщи пресцентърът на агенцията.

Същевременно Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за бракониерски улов. Рибата е защитен вид, тъй като е застрашена от изчезване и от години има пълна забрана за улова й.

Днес около 11,30 ч. е подаден анонимен сигнал в полицията, че близо до село Айдемир от река Дунав е изваден огромният екземпляр на защитената риба. На място полицейски служители и представители на ИАРА установили, че в пикап, управляван от Иван Ив., уловената моруна е натоварена и готова за транспортиране. Ценната моруна е спасена и днес бе върната обратно в река Дунав, след като бе маркирана от специалисти от Института по есетровите риби.

Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева, както и с лишаване от права за риболуване.

Рибата е жива и е пусната обратно във водите на р. Дунав, а по случая се води дознание“, съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. „Предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени“, добави още той и съобщи, че от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.

Все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби /руска есетра, чига, пъструга и моруна/, въведена със заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г. Проверките на инспекторите на ИАРА продължават и всички нарушители ще бъдат санкционирани.