24 силистренци искат финансова помощ от общината

24 молби от жители на Силистра в крайно тежко състояние са подадени до момента в местната общинската администрация, съобщиха днес оттам.

24 молби от жители на Силистра в крайно тежко състояние са подадени до момента в местната общинската администрация, съобщиха днес оттам… В тях те молят общината за еднократна финансова помощ по линия на утвърдена преди години социална програма.
Както е известно парите по това направление се отпускат от Обществения съвет по социално подпомагане и услуги, чието заседание е насрочено за 15 май. На него членовете на съвета ще разгледат подадените молби и ще одобрят хората, които ще получат пари. Таванът на еднократната финансова помощ по тази линия и през тази година ще е 400 лева, допълниха още експертите от кметската администрация. Според тях, за целта в общинския бюджет има заделени 20 000 лева под формата на социален фонд.
На същото заседание членовете на съвета ще трябва да решат и бъдещето на кризисния център, чиято услуга се предлага от сдружението с нестопанска цел „Екатерина Каравелова“. Той е предназначен за жени, претърпели домашно насилие, като освен подслон, на тях им се осигурява адвокатска помощ, юридически консултации и срещи с психолог, припомниха от сдружението. Кризисният център бе открит през 2006 година, но договорът на сдружение „Екатерина Каравелова“ с общината изтича на 1 юни.