27 млади висшисти искат да работят по програмата "Старт на кариерата" в Силистра

27 младежи са подали документи в трите бюра по труда в област Силистра за работа в публичната администрация по програмата “Старт на кариерата“, съобщиха днес от борсата в крайдунавския град.

27 младежи са подали документи в трите бюра по труда в област Силистра за работа в публичната администрация по програмата “Старт на кариерата“, съобщиха днес от борсата в крайдунавския град…Търсените специалисти за обявените общо 16 работни места в областта са от сферата на икономиката, правото, социалните дейности, педагогиката, публичната администрация, техническите науки и др., допълниха оттам.
Според условията всеки един младеж е имал възможността да кандидатства едновременно за три работни места, но само за едно работно място в една институция – централно ведомство, областна или общинска администрация. Заявените от областната администрация работни места са 2, като за едното документи са подали 10 млади висшисти, докато за другото няма кандидати, казаха оттам. За обявените 6 места в общинските администрации в Силистренско сравнително най-голям е интересът към мястото в кметскатадминистрация м Тутракан, където документи са подали 9 младежи, по 2-ма са кандидатствали за обявените работни места в общинските администрации в Силистра и Дулово, а в Алфатар кандидатът е само един. Нито един кандидат, отговарящ на критериите в конкурса, не е проявил интерес към обявените свободни места в кметствата в Главиница и Ситово. Нямало интерес за работа и в РИОКОЗ-Силистра.
Комисиите за подбор ще номинират по четирима кандидати за всяко работно място, които са с най-висок резултат по утвърдените критерии и ще ги насочат за интервю при съответния работодател, обясниха експертите, които работят по програмата. „Списъците с номинираните, а след това и с приетите специалисти ще бъдат изнесени на информационните табла на дирекциите “Бюро по труда” и публикувани в интернет страницата на Агенцията по заетостта – www.az.government.bg“, добавиха оттам. Класираните на първо място при повече от един работодател ще могат да избират на кое работно място искат да постъпят и към освободените позиции ще бъдат насочени следващите в класирането, сочи регламентът.
„Програмата “Старт на кариерата” на Министерството на труда и социалната политика дава възможност на млади висшисти да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност, като одобрените специалисти ще получават заплата в размер на 400 лева в рамките на 9 месеца“, допълниха още от трудовата борса в Силистра.