30-дневен ултиматум дава Силистра на тировете

Декларация с искане тежкотоварните автомобили да нямат право да минават през Силистра ще изготвят представители на местната власт, полицията, митницата и на гражданската инициатива от града. Това бе решено на среща между общинската администрация с жители на Силистра по проблемите на тежкотоварния трафик от тирове през града, съобщи Радио Шумен.

Срещата се проведе в областната администрация, но информация от пресцентъра й не бе предоставена на медиите, нито те бяха поканени на срещата.

Бъдещата декларация ще бъде изпратена от областния управител към всички страни по проблема, ще има ултимативен срок за отговор от 30 дни, след което съгласно решение от февруари на Общинския съвет в Силистра, ще бъде забранено преминаването на тирове през града.

Само трафикът на леките автомобили ще може да бъде обслужван от Граничния контролно-пропускателен пункт.

На поредната среща участваха кметът на общината д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, представители на гражданската инициатива за спиране на тировете, водени от д-р Недко Белев. Присъстваха и ръководители на държавни органи и агенции, областният координатор на ГЕРБ д-р Тодор Тодоров, както и представители на на превозвачите от румънска страна.

В средата на май със заповед на премиера Бойко Борисов бе назначена смесена междуведомствена работна група, включваща представители на поне 4 министерства. Възникналата епидемия от коронаровирус и въведеното извънредно положение в страната във връзка с него, обаче създали обективни трудности за работата на групата. Същия месец бе насрочено заседание на Смесената българо-румънска експертна комисия по корабоплаването по р. Дунав, от решенията на която зависеше придвижването на проблема с работата на българския ферибот. Няма информация какво е свършила и тази комисия.

Силистренци вече не вярват, че проблемът с шумните и миризливи тежкотоварни автомобили ще бъде решен. За годините тормоз преминаха няколко протеста, провеждаха се срещи, приемаха се декларации, но положението си остава без промяна. Каквото и да си говорят и да решават, става дума за много пари, коментират силистренци…