32 души са под наблюдение за коронавируса, болниците имат нужда от предпазни средства

Към 9 март в Силистренско под наблюдение във връзка с превенцията на разпространение на коронавируса общо са поставени 32 души, пристигнали от Китай – 1, Тайланд – 2 и Италия – 29. За 15 от тях карантинният период е изтекъл, а останалите са в режим на дистанционно наблюдение от страна на личните лекари и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра.

Тези факти за обстановката до момента докладва през областния кризисен щаб директорът на РЗИ д-р Теодора Начева. На практика хората са в домашна карантина и не е необходимо при отсъствие на симптоматика лично да търсят личния лекар или друг медицински специалист за медицинска помощ.

Едва при симптоми на дихателна инфекция, чрез личния лекар се организира транспортирането до Инфекциозно отделение на МБАЛ Силистра, със специален транспорт на Центъра за спешна медицинска помощ.

Със заповед на министъра на здравеопазването под домашна карантина ще бъдат и граждани, завърнали се от Южна Корея и Иран, каквито засега не са съобщени. РЗИ издирва фирми от областта, които работят с партньори от Италия, за да бъде извършена проверка за режим на контакти и ползване на лични предпазни средства, с цел допълнителни превантивни мерки и препоръки към ръководствата им за правилна организация за безопасна работа.

Обявената грипна епидемия, включваща и ваканция на учениците, остава актуална до 11 март, като ден преди това ще стане ясно дали ще има продължение. Уточнено е, че е възможно родителите да спират по свое желание децата си да посещават детските градини, без да представят болнични листове. В момента има ръст на респираторните заболявания, но стойностите не са епидемични.

Препоръката е всеки да осъзнава своето състояние и произтичащата от това лична отговорност, спазвайки хигиенните мерки, като при необходимост да информира личния си лекар и евентуално да запазва домашна изолация.

По информация от Регионалното управление по образование са отменени всички мероприятия с участието на ученици и учители, включително и в шест от училищата в областта, работещи по международни проекти. Отложени са плановите проверки по различни въпроси в училищата и в извънучилищните звена. Препоръчва се да бъде сведено до минимум посещаването на институциите – сред тях и учебните заведения.

В МБАЛ Силистра е направена организация при възникване на случаи да се използва Инфекциозно отделение /самостоятелен павилион с 15 легла и възможност да се разширят до 25/. Допълнителна леглова база може да се осигури чрез Кожно-венерологичното отделение, което не функционира от половин година и e в непосредствена близост, както и има пълна самостоятелност, осигуряваща добра изолация.

Споделена бе тревога във връзка с желанието на гражданите масово да посещават своите близки в различните отделения, ползвайки претекста за носене на храна.

Пред участващите в заседанието бе поставен въпросът за необходимостта от предпазни средства /маски, облекла, ръкавици, очила/ за личните лекари и за работещите в трите болници в област Силистра. Събраната информация за необходимия за един месец брой за всеки от тези артикули ще бъде представена като искане пред Националния оперативен щаб.

Продължава превантивната дейност на ГКПП Силистра, който не е сред 7-те пункта в страна с постоянен медицински контрол, но има създадена добра координация между РЗИ Силистра и ГКПП Силистра, вкл. и с РДГП Русе. За влизащите от Италия, Иран, Южна Корея и Китай са предоставени анкетни карти и листовки с указания на български и английски езици. Директорът на РЗИ Силистра е в денонощна връзка с дежурните екипи и с ръководството на ГКПП Силистра за консултации и указания.