340 първокласници чуха за пръв път училищния звънец в община Силистра

 

Ivan Vazov (1)

 

Не се оправда песимистичният прогнозен резултат за броя на учениците в Силистренска област

По подадени данни от училищата, вчера учебната година в област Силистра е открита с 10 464 ученика от първи до дванадесети клас в дневна форма на обучение, съобщи началникът на Инспектората по образование д-р Габриела Миткова. Първокласниците са 983, като най-много – по над 300, са в общините Силистра и Дулово.
Така, за щастие, не се оправда песимистичният прогнозен резултат от около 9700 ученици в Силистренско, споделен от ръководните образователни кадри на пресконференция преди дни. Нещо повече, надмината е цифрата от последните 2-3 години, когато в училищата влизаха с по над 200 ученици по-малко. Две трети от училищата в областта са с под 200 ученика. Най-малкото училище е началното «Отец Паисий» в с. Алеково – 22 ученика, а най-голямото е СОУ «Васил Левски» в Дулово със 720 ученика. Две училища са подадени от общините за включване в списъка за защитените училища – това в Алеково и основното «Георги Раковски» в Ситово.
Основен проблем, както и в предходни години си остава лошото състояние на училищната база. Според статистиката на инспектората от общо 48 училища в областта, в 15 не са правени ремонтни дейности тази година, а в някои и години наред. Оптимистичната новина е, че все пак такива на места ще започнат… след началото на учебната година.
Средствата, вложени в училищата в летния период, включително и стартирал проект в Ситово са над 2 330 000 лв. /по данни, предоставени от училищата/. В трагично състояние е Основното училище в село Професор Иширково. След оглед от специалисти се оказало, че за пълен ремонт на школото ще са необходими около 680 000 лева. Защо се е стигнало до това състояние и кой носи отговорност за занемареното положение на пресконференцията не стана ясно.
Вчера над 3400 ученици в община Силистра, от които 340 първокласници, прекрачиха праговете на родните си училища. Те бяха разпределени в 158 паралелки от първи до дванадесети клас в 11 общински училища. От тях в целодневна организация на учебния процес са обхванати 332 ученика. Вече традиционно, с най-много ученици е ОУ „Иван Вазов” – 600 със 108 първолака.
В детските градини децата са 1357 – с 66 по-малко от миналата година. Подготвителна група ще посещават 686 деца.
Според статистиката на общинския отдел „Образование” няма недостиг на педагогически кадри и към момента се провеждат конкурси в някои училища и детски градини. Основната част от общо 490 учители – 60%, са на възраст от 35 до 54 години.
274 ученици ще пътуват и от родните си места до петте средищни учебни заведения. Обедно хранене ще получават 1251 деца, като всяко училище избира самостоятелно доставчика на храните.
При направено в навечерието на учебната година обследване се установи, недостатъчната осветеност на училищните дворове се дължи на клони от близки дървета. Много бързо Общината предприе мерки за окастрянето им. По препоръка на полицията в процес на обновяване са пешеходните пътеки пред всички училища и детски градини.

13 thoughts on “340 първокласници чуха за пръв път училищния звънец в община Силистра

 1. Почти нищо ново. Повторение на информацията , която бе публикувана преди няколко дни. Има изрази,които буквално се повтарят,какъвто е третият отзад напред. Дори и пропуснатото „че“ не е поставено.
  Що за училище е това в Алеково. То е начално училище. Защо не извозват децата до Алфетар,както правят с децата от прогимназията.
  Ситовското училище е още в по-окаено състояние.Слети паралелки,но маломерни. Що за обучение е това. Там доброто решение е да се слеят Ситовското с Добротишкото училище.И това ще стане не след дълго.
  Недоумение будят два момента. Още не са проведени конкурси за свободните учителски места, а учебната година започна. Вината е на директорите на училища. Инспекторатът по образованието да им дръпне сериозно ушите.
  Какво са правили общинските ръководства,че не са извършили ремонт на някои училища. Сега щели да вършат това. Що за учебен процес ще се води в тия училища..Кои са причините ?
  Отстраняването на клоните ли е най -важното.Ако това са гледали ония от общинския отдел по образонатието при посещението си в училищата,то още веднъж ще кажем,че мястото на тия хора не е там, където се подвизават сега.
  Не са ли избързали господата с освежаване на пешеходните пътеки пред училищата. Това май трябваше да стане по-късно,когато падне сняг.. Боже, боже…Децата вече пъплят по улиците,колите префучават покрай тях, а пешеходните пътеки още не са обновени. Кой е виновен? Отговорът е- директорите на училища. Какво са правили до първия учебен ден.Защо са чакали някои да ги подсети . А ония от общинския отдел защо не са били камбаната ,така щото ония ,които трябва да освежат пешеходните пътеки по сто пъти в съня си да се стряскат.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. Що се отнася за училището в Алеково – закриването му и извозването на децата до Алфатар трябва да стане с решение на Общински съвет Алфатар. Но там никой не иска да рискува/гласува такова решение – идват ИЗБОРИ и 400,00 лв. на месец за общински съветник не са за пренебрегване. Може да попитате Живка и Марин – общински съветници от Алеково

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 2. Шишо, как мислиш ония от този инспекторат по образованието направили ли са анализ на причините за слабите резултати в обучението на децата през миналата учебно година. Нали в цялата страна бяхме на последно място по успех.
  А те имат ли някаква вина за това…
  Живуркат си хората в този инспекторат.

  Ех, само Иван Занов -учител по история с първа професионално-квалификационна степен,краевед, автор на статии може да извърши необходимия обрат, ако заеме поста началник на Инспектората по образованието в Силистренска област.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 1

 3. Не казваш нищо за госпожиците от общинския отдел по образованието.Много напълняли през летния сезон.
  Митак, знаеш ли колко народ има в този отдел. Ужас,братко. И без тях училищата ще си функционират. Дори и по-добре.
  То правичката да си кажем училищата и не им обръщат внимание,защото с нищо не са им полезни.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 4. Те сигурно са видели от Денка зам. кметицата. И тя си хапва добре сякаш.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 5. Лъжеш се,Краси. Те имат изключително много работа. Броят колко общински училища и колко детски градини има в общината. Всеки ден ги смятат и пак не са сигурни в резултата,който получават. Сега ще разработят проект на тема : “ Модернизация на системата за преброяване на училищата в община Силистра“.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 6. Стига ,бе. Какво искате. Общинарките да си броят училищата. Ония от инспектората да си настройват климатиците и скрити от погледите на всички да подремват клюмнали над бюрата си,директорите на училища да си играят на компютрите старите игри.
  Какво по-хубаво от това за нас- даскалята. Карай си часовете, както ти оттърва и не врякай много,че току виж някои от горните решил да се поразмърда и се цамбурнал в училището ни. . Ще трябва кафе да го черпиш,бонбони да му предложиш, да му тананикаш любимата му песен и кимаш с глава на брътвежите му, празни, безпочвени и загнили, вонещи като остаряло яйце с пропукана черупка.

  Искате Иван Занов. Хм. Защо ,бе.Ум нямате. Не ви трябва такъв човек.Нали ще ги посръга ония горните и тогава… Дръж се здраво. Ще дофтасат и клечат в училищата… Нали знаеш колко им тежи шапката. Ше ти се пречкат в краката.. … Особено оная… Каква беше.. Как се казваше вашата, бе Михо…

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 7. Ей,подлудели. Аз пък си нямам такава… инпекторка.Кеф.Предната беше тъпа като бъкел. Как е попаднала там,не ми е ясно. Нейсе няма я вече…

  Ама, вярно ли е това за тоя Занов.Един високичек човек е ,нали.С мустак, ала франсе.Четох нещо от него. Разбира се,че промени са нужни. Дано…

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 8. А тия директори докога ще се подвизават на местата си. Вкиснаха се там. Нашата е една…
  Като зная каква учителка беше… Не ми се говори.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. Лети,коя е тази вашата, че много станаха новоизлюпените директорки,които тормозят учителите. Хеле това чудо, което пратиха вСОУ „Ю.Гагарин“. Да не говорим за другите училища.“ Пази боже сляпо да прогледа“.Ама си мисля, че те не са виновни, а други които са ги кадрували,те да им берат срама!

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

   1. Кой е новият директор в училище „Гагарин“. Късе е бил до сега.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. Не,не… Не може така…
    Директорите трябва да бъдат хора високо ерудирани, познаващи добре образователната система и законовата уредба ,свързана с нея.Хора , които обичат децата и професията си. Хора с високи постижения като учители.Хора, работещи непрекъснато над себе си. Хора, създаващи мажорен тон в училището.

    А е ясно кой ги назначава. Това е Инспекторатът по образованието. Нужно е това да става с конкурс. Кой ,обаче, притиска Инспектората и хората в него не могат да отстояват позиции- това е важно.Там са послушковци и треперещи за стола си хорица,вкарани вътре също така,както става и с директорите. Посочете ми личност от този инспекторат.Няма..А получават много високи заплати и всички бонуси като държавни служители.
    А какво правят… Силистренска област е в края на опашката в класирането по успех от външните оценявания в последните години,особено през миналата учебна година.. При това тия изпити ,така да ги наречем,се провеждат от самите учители, а не от външно лице. Само задачите идват от Министерството. Какво значи това ?.. Само едно- истинските резултати са още по-ниски.Кой ще ме убеди,че учителката няма да подскаже на учениците си като знае,че от тоя резултат зависят много неща,свързани с реномето и като учителка..

    Ако хората от Инспектората и началникът им са заинтересовани за образованието в областта ни,те биха избрали най-способните кандидати за директори. Друг е въпроса какви са възможностите да направят тази селекция. Какво е нивото на техните управленски знания.
    Ще бъда точен-ниско ниво. Те бяха и слаби учители. нали се познаваме…
    А защо в тоя инспекторат работят хора , които не са преминали през конкурс за длъжността, която заемат, въпреки че и там назначенията трябва да стават с конкурс.

    Правилно пише по-горе Митака И аз съм на мнение, че ИВАН ЗАНОВ е подходящ човек да стане началник на инспектората. Промяната е наложителна. Така ще бъдат поставени на мястото си ония хора от инспектората, които са се осукали като октопод около началника си и го задушават.Той просто не може да си поеме дъх от тях. И уж всичко вършат за негово добро, а в действителност клатят кола на който той стои. Имат интерес от това…

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.