39 деца без родители от Силистра ще летуват на Златни пясъци

39 деца до 13-годишна възраст от Дом за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов“ в Силистра заминаха на летен образователен л

39 деца до 13-годишна възраст от Дом за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов“ в Силистра заминаха на летен образователен лагер в курортния комплекс „Златни пясъци“, където ще бъдат до 30 юни, съобщиха днес от общинската администрация...
Оттам допълниха, че летуването им през тази година ще е съчетано с обучение, като се предвижда малчуганите да научат повече за своите човешки права. Наред с това те ще бъдат запознати с основни аспекти от конвенцията на ООН за правата на детето, а всички занимания с тях ще се водят под формата на беседи и игри, допълниха от дунавската община.
Инициативата за лагера е на крайдунавската кметска администрация, съвместно с ръководството на социалното учреждение. Идеята за този лагер възникнала заради зачестилите случаи на агресия и насилие сред децата, като не малка част от случаите били тъкмо със сираци от подобни специализирани заведения.
Пълният 10-дневен пансион, транспортът и обучението са финансирани по проект „Летен образователен лагер за деца от Дом за деца, лишени от родителска грижа ”Димчо Дебелянов”, поясниха още от общината. Оттам допълниха още, че общата сума за инициативата е 16 590 лева, като фонд  „Социално подпомагане” към Министерство на труда и социалната политика осигурява 15 750 лв., а общината поема разноските по транспорта в размер на 840 лв.