48 000 лева има за борбата с комарите – първо унищожават ларвите

На територията на община Силистра микробиолози извършват контрол за популацията на комари и техните ларви. На база на резултатите започват навременни обработки на местата им за развитие във водоеми и влажни обитания.

Вече е направена необходимата организация за обработките, с цел унищожаване на ларвите на комарите, преди да са се развили и излетели в околната среда. Ще бъдат използвани биологични отрови, които са напълно безвредни за всички бозайници, птици и риби, коментира главният секретар на Общината Ростислав Павлов. Според него за предварителния контрол и т.нар. ларвицидна обработка в бюджета на Силистра за тази година са отделени 12 000 лева, а за същинското пръскане против комари са предвидени 36 000 лева. При голяма популация на насекомите държавата помага с още толкова, показва практиката през годините, като за община Силистра сумата е достигала общо до 100 000 лева.

Миналата седмица Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер до 1 500 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. за осигуряване на навременно организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната през 2020 г., с оглед превенция на риска от бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве.

Според учените коронавирусът не се предава от комарите или поне до момента няма такава информация, но силистренци се надяват тази година пръскането против досадните насекоми да се извърши навреме. Парковете и градинките са забранени за посещения, така че екипите могат да работят спокойно.