500 „четници“ тръгнаха по пътя на българската революционна слава

Днес от Тутракан започна 33-ят традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Походът е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ е основен организатор на похода, който се провежда с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово и Министерството на образованието и науката.

В походната колона се наредиха почти 500 души. По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево. С лодки смелите патриоти достигнаха брега, където на същото място преди 142 години 23-годишният българин стъпва на българска земя, за да освобождава поробения народ. В Тутракан се проведоха прегледи на маршовата и патриотичната песен и военни игри.

Участниците в похода тръгнаха по маршрута на четата от Тутракан и ще преминат през Исперих, Разград и Попово, където в мероприятията участниците се увеличават тройно. По време на четиридневния преход в населените места се организират прегледи на маршовата песен, посещения на исторически забележителности в региона, културни събития, концерти и изложби.

На 16 срещу 17 май 1876 г. четата тръгва от Олтеница, минава Дунав, слиза при село Косуй Българ /днес Пожарево/,Тутраканско, и тръгва на юг към Стара планина с цел да се подпомогне въстанието във Втори сливенски революционен окръг.

Четата на Христо Ботев минава Дунав същия ден при Козлодуй. Пътят на четата на Таньо войвода минава през Делиормана покрай преобладаващо турски села и скоро е открита. След нея тръгват потери. Води три последователни сражения – при село Спахлар /дн. Ломци/, на хълма „Припека“ при село Аязлар /дн. Светлен/ и последното на 27 май 1876 г. на „Керчан баир“ при село Араплар /дн. село Априлово/, в което четата е разбита.

Четниците се разбягват, а Таньо войвода започва ръкопашен бой с турците, за да могат другарите му да се оттеглят в Балкана. След като убива шестима турци с ятагана си, войводата пада убит. Главата му е отрязана и разнасяна из околните села по пазарите им за сплашване на местното българско население.

От 1985 г. всяка година от 30 май до 2 юни се организира четиридневен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“.