512 души в Силистренско са под карантина, здравните инспектори проверяват всички

В Силистренска област няма случаи на заразени с коронавирус, показва справка от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра.

До сряда под карантина бяха поставени 512 души, завърнали се от различни страни. Връчени са 169 предписания за домашна карантина на част от тях. Останалите предписания са връчени на граничните пунктове. За 41 души срокът за карантина е изтекъл.

Поставените под карантина са наблюдавани по телефона от личните си лекари или специалисти от РЗИ. Досега няма съставени актове за неизпълнени предписания за карантина. В сряда са правени четири проверки от инспектори на РЗИ за нарушения на пропускателния режим в хранителни магазини, но нарушения не са установени. По сигнали е обърнато внимание в бензиностанциите да не се предлага храна за консумация на място. Трябва и да се осигурят за санитарните им възли с миещи и дезинфекциращи препарати, тъй като в някои от бензиностанциите тоалетните са затворени.

Подаден е сигнал до Областния кризисен щаб за преустановени от превозвачите курсове. На практика силистренската автогара не работи и няма курсове до повечето от селата. Това може да създаде затруднения на жителите им да посетят личните си лекари или да си купят лекарства.