53 силистренци обжалвали наказания на данъчните

53 са обжалваните наказателни постановления пред Районния съд в Си

53 са обжалваните наказателни постановления пред Районния съд в Силистра, издадени от крайдунавската НАП от началото на годината досега, съобщиха днес оттам… Според статистиката, от тях към 5 септември са потвърдени 34 и отменени 7, като производствата по останалите 12 продължават.
Основно делата, които влизат в съда, са за неначисляване на данък върху добавената стойност и закъсняла регистрация по Закона за ДДС –  т.е. фирмата е достигнала прага за задължителна регистрация /месечен оборот от 50 000 лв./, но не е подала съответния формуляр в НАП – Силистра“, обясниха юристите на финансовата институция. Според тях, любопитното в случая било, че нито едно наказателно постановление, издадено по отношение на неизпълнени осигурителни задължения, не било обжалвано от фирмите-нарушители.
„Обжалваните наказателни постановления на втора инстанция пред Административния съд в Силистра са 12, като резултатът от приключилите 10 съдебни производства е равен – 5 отменени и 5 потвърдени“, допълниха от НАП-Силистра. Оттам информираха, че са образувани общо 20 изпълнителни дела пред държавен съдебен изпълнител с обща сума по издадените изпълнителни листи 16 845 лв., част от които вече били събрани, а останалите са в процедура на събиране.