6 септември – дата на победилия български дух

Много са датите в българската история, които показват силата на българския дух. Премеждията и завоите в миналото на една вековна държава не са успели да го заличат. Не са успели да го пречупят нито византийци, владели земите ни два века, не са го постигнали и османските орди, издевателствали над българина пет столетия.

Той дава смелост на току-що освободената и малка България да се изправи срещу великите сили, срещу Бисмарк и дори срещу руския император Александър III, за да защити правото си да бъде свободна, единна и сплотена. Датата 6 септември става една от най-великите в нашата история. С акта на Съединението и последвалата го наложена Сръбско-българска война българите показват на света, че са единен народ, който може за отстоява и защитава своите национални интереси – и със силата на духа, и със силата на оръжието. И го осъществяват съвсем сами, без чужда подкрепа.

Съединениието е „плесница” на великите сили, които мислят, че могат да управляват света и народите. Българите ясно разбират, че на тях и дори на Русия не е необходима силна и единна България на Балканите. Те желаят да заличат спомена за стара велика България.

Несправедливостта и унижението от решенията на Берлинския конгрес сплотяват българския народ. И те са готови да се вдигнат и защитят своята чест на народ със славно минало. Не може да се пропусне още един факт. Младият български княз Александър Батемберг застава на ясни позиции. Въпреки, че не е инициатор и мотор на този акт, той всячески подпомага осъществяването му с ясното съзнание за последствията, които го застрашават, не само него, но и трона. Само два дена по-късно, на 8 септември, излиза с прокламация, с която се провъзгласява за княз на Северна и Южна България. И само два месеца по-късно го виждаме и на бойните позиции, където предвожда младата българска войска, когато шрапнелите заливат Сливница и Драгоман. Българите се вдигат като един да защитят Отечеството. Победата е напълно заслужена.

Септември 1885 г. Новото начало на единна България! Пример за поколенията. За това как трябва да се устояват националните интереси. В нашия глобален свят, как да се борим за българската кауза. И може би особено днес, когато България е разделена, но не от чужди интереси, а от наши лични. Да се поучим от уроците на Съединението! Да осъзнаем, че силата ни като народ и държава е в обединението, в здравия български дух! Само така ще оставим на деца и внуци една достойна майка България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!