;  Добруджанската сватба показва Етнографският музей | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

 Добруджанската сватба показва Етнографският музей

В Етнографския музей бе открита изложбата „Сватба в Добруджа“. Експозицията бе посветена на Европейската нощ на музеите и проследява едно от важните събития в живота на човека – създаването на ново семейство, при това според ценностите до 30-те години на миналия век.

На стилни постери се представя целия празничен комплекс от ритуали и действия, характерни за добруджанската сватба от края на 19-ти до началото на 20-ти век, когато част от сватбените ритуали се променят или отпадат. В българската, а в частност и в добруджанската традиция сватбата е сложен многостепенен ритуален комплекс от действия, в които участват хора с различни роли, изпълнявани най-често от Кръстовден до Заговезни. В този отрязък от време са се случвали годежите и сватбите, според традицията, заяви при откриването главният уредник в Етнографския музей Маргаритка Миланова.

С танца „Любовта на ратая“ и с други изпълнения самодейци от Ансамбъл „Ритъм“ създадоха настроение в своеобразния обреден празник, завършил с типичен за сватбата ритуал – бръсненето на младоженеца.

Коментирайте

Правила за коментиране