769 силистренски зрелостници пишат по 13-ти вариант изпита по български

Навреме и без произшествия стартира държавният зрелостен изпит по български език и литература в област Силистра, съобщиха от Регионалното управление по образование. Изпитът се провежда в 70 зали в 17 училища. Ангажирани са около 200 квестори в залите и в коридорите.

833 зрелостници предварително са заявили желание за явяване на изпита, но са се явили 769. Недопуснатите са 46.

Рано сутринта в столицата от над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният Вариант 13 за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Той започна в 8,00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира, че „в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси“. Михайлова уточни, че тя не е този човек. За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се провежда в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.