846 зрелостници и 891 седмокласници се готвят за изпита по български език

matura-izpit-300x197На 18 май ще се проведат едновременно държавния зрелостен изпит по български език и литература и същия изпит от националното външно оценяване за седми клас, напомниха от Образователния инспекторат в Силистра.

Държавният зрелостен изпит започва в 8,00 ч. Зрелостниците ще бъдат допускани да заемат местата си от 7,30. Изпитът ще се проведе в 19 училища в областта, в 67 зали с 212 квестори. Подалите заявление зрелостници са 846. Изпитът в седми клас започва в 10,00 ч. Учениците се явяват в училището, в което учат в 9,30. В Силистренско изпитът ще се проведе в 34 училища, в 83 зали с 261 квестори. Учениците, които се очаква да се явят са 891.

Едновременно изпити ще се проведат в 8 училища от областта. Това са средните общообразователни училища в Силистра, Дулово, Главиница, Окорш, Паисиево и Тутракан и Общинското спортно училище „Дръстър“ в Силистра. И за двата изпита се създава организация за засилено внимание и мерки за предотвратяване на преписването и нередности. За държавния зрелостен изпит за втора година ще се осъществява постоянно видеонаблюдение и видеозапис на залите и коридорите, както и на процеса на размножаване и окомплектоване на изпитния материал.

Както писахме, тази година зрелостниците са намалели с 250 души – почти 25%. 846 випускници на средните училища в областта ще държат изпита, при 1089 миналата година. Половината от зрелостниците – 423, подали заявление за втори ДЗИ тази година са предпочели предмета “Биология и здравно образование”. Предпочитанието към предмета бележи ръст и спрямо миналата година с 8%. Втори в класацията е изпитът по “География и икономика” – 291 зрелостника. Общо подалите заявление за явяване на втори ДЗИ зрелостници са 873. Едва четирима са дванадесетокласниците, пожелали трети държавен зрелостен изпит по желание.

Вторият изпит по предмет по желание е на 20 май, като и двата дни са неучебни за средните училища. На същата дата се провежда и изпита по математика за седмите класове.