9-годишнина отпразнува църквата „Покров на Пресвета Богородица” в Татарица

Големия си храмов празник отбеляза в понеделник църквата „Покров на Пресвета Богородица” в бившето село Татарица, населено с етнически руснаци-староверци. На богослужението, отслужено от отец Флориан, отбелязващо 269-годишнината от полагането на първия камък на духовния храм се включиха зам.-областният управител Стоян Бонев, който поздрави местните миряни от името на областната администрация, кандидати за кмет на селото и на общината, както и кандидати за общински съветници.

Селото е населено с руснаци, дошли по тези земи преди повече от 300 години. Според исторически свидетелства великоруските заселници от сектата на некрасовците намират убежище в пределите на Османската империя през 1674 г. след потушаването на Булавинския бунт в Русия.

Църквата „Покров на Пресвета Богородица“ в селото е строена през 1750 г. и няма аналог в страната. Камбаната, иконите, свещниците и богослужебните книги са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна. За с. Татарица пишат Садък Паша /Чайковски/ през 1842 г. и Константин Иречек – през 1881 г.

Преди четири години бизнесменът Александър Сабанов подари триметров мраморен кръст, изработен според каноните на Руската православна църква. Тогава той бе осветен от Негово Високопреосвещенство архиепископ Флавиан Славский, владика на Славската епархия, част от Руската старообрядна църква в Румъния.

Сега Татарица е съставно на село Айдемир – едно от най-големите села в страната.

Вечерня и тържествена света литургия са част от ритуала, съпътстващ честванията в селото. Смята се, че на този ден, наричан още „Проводи” „се изпровождат” топлите дни и всички започват да се готвят за зимата. Реколтата е прибрана от полето, прави се равносметка за стореното през годината и се чертаят планове за новата.

По стара традиция старообрядците от известното в цяла България село дават на този ден и угощение, което е разновидност на познатия ни празничен курбан. А след тържествения обяд, провеждащ се в двора на черквата, празникът се пренася в семейството, гости и приятели по стара руска традиция пийват по чашка. В очакване на Димитровден, Коледа и Нова година.