Фондация „Нашите недоносени деца“ подари на най-малките силистренци лампа за фототерапия

Неонатална лампа за фототерапия подари Фондация „Нашите недоносени деца“ на Неонатологичното отделение в Силистра.

Началникът на отделението д-р Румяна Манева представи пред медиите новата придобивка и благодари на дарителите за жеста им към най-малките граждани на града. До 35% от нормално износените бебета и над 65% от недоносените имат вродена неонатална жълтеница, обясни д-р Манева.

Жълтеницата е често срещано, временно и обикновено безобидно явление при новородените. Тя засяга и доносени и недоносени бебета, като се проявява обикновено през първата седмица от живота им. Дължи се на натрупването на билирубин /оранжево-червен пигмент/ в кръвта, който се отлага в кожата и подкожната тъкан. Важно е да се установи какво е количеството на натрупания билирубин. В повечето случаи нивата са ниски и не се налага лечение. Когато обаче нивата са високи или се покачват твърде бързо, се налага провеждането на лечение.

Фототерапията е едно от най-ефективните и най-често използваните лечения при неонатална жълтеница – синята светлина подпомага и дори ускорява разпадането на натрупания билирубин. Той реагира с кислорода до образуване на безцветни окислителни продукти, които лесно се изхвърлят от тялото чрез урината. Облъчването продължава няколко дни, докато черният дроб стане достатъчно зрял, за да се справи с разграждането на билирубина. Фототерапията при неонатална жълтеница може да се провежда 24 часа в денонощието. Бебето е с пелени и мека превръзка на очите. Странични ефекти не се наблюдават.