Правила за коментари

 

Последна актуализация към 15.08.2011

I. Ползване на коментарите

Всеки потребител, който публикува коментари, се съгласява с Общите условия за ползване на сайтовете на Паралел 44. Паралел 44 не носи отговорност за достоверността, точността и полезността на потребителските мнения.

II. Публикуване и оценка на мнения

За публикуване на мнение в сайта е необходимо да се попълнят полетата за автор, имейл и текст. Имейлът не се показва на останалите потребители.
Освен да публикува, всеки потребител (вкл. нерегистрираните) има право и да оценява мненията на другите потребители. За да покаже съгласието на аудиторията с изразеното мнение, системата автоматично „осветява“ мнения, които другите хора са оценили високо, т.е. мнения, с които потребителите на форума са съгласни и „посивява“ и дори скрива мнения, с които аудиторията не е съгласна.
Системата използва и софтуерни средства за автоматична защита от спам. Коментарите по неактивни теми се изключват автоматично след 14 дни.

1. Ограничения за съдържанието на личната информация на потребителите

В коментарите, името, аватара, подписа и всички елементи на публичните си профили потребителите нямат право:
1.1. да се представят за други участници във форума чрез копиране на името, аватара или подписа на вече съществуващ потребител;
1.2. да се представят за конкретна публична личност чрез ползване на името или снимката й в профилите си, освен ако не са тази личност;
1.3. Да използват нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, призиви към расова дискриминация, етническа или религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие, обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, спам, порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права.
При нарушаване на горните условия, модераторите имат право да предупредят и в последствие деактивират профилите на нарушителите.

2. Потребителите на сайта имат право:

2.1. Да публикуват мнения, свързани с материалите в сайтовете на Паралел 44;
2.2. Да отговарят на вече публикувани мнения по темата на статия;
2.3. Да добавят връзки в коментарите, свързани с темата на статията;
2.4. Да оценяват мненията на останалите участници в дискусиите:
От един IP адрес потребител има право да гласува за коментар само веднъж. Оценката се извършва с 2 бутона:
– Бутон „+“ изразява съгласие с мнението
– Бутон „-“ изразява несъгласие;
2.5. Да докладват на модератор неуместни мнения;
2.6. Да възразят писмено през формата за докладване на проблем, ако сметнат, че коментарите им са модерирани неправомерно.

3. Модераторите на сайта имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:

3.1. спам или непоискани търговски съобщения;
3.2. мнения, които не са по темата на материала, който коментират;
3.3. нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;
3.4. призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;
3.5. обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, вкл. към други участници във форума;
3.6. порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права;
3.7. лични данни според Закона за защита на личните данни;
3.8. съдържание изцяло на чужд език или написани не на кирилица.

Потребители, които системно публикуват някое от горните типове съдържание, могат да загубят временно или постоянно правото си за публикуване на мнения.
Модераторите си запазват правото да отстраняват правописни грешки, да заменят нецензурни и обидни думи със звездички, да отговарят на коментар в самото му тяло.

4. Модераторите нямат право:

4.1. Да променят текст в мненията;
4.2. Да скриват, затварят или изтриват теми, мнения или части от мнения, ако те не съдържат никое от изброените в т. 3 типове съдържание;
Ако потребител на сайта сметне, че модераторите нарушават негови права или горните правила, може да напише официално възражение. След постъпване на такова възражение, то се разглежда от представители на Паралел 44, като се дава официално становище.

Паралел 44 си запазва правото да промени по всяко време без уведомление тези правила, ако такава промяна води до по-голяма яснота и ползваемост.