July morning

Днес е Джулая или Джулай, по името на легендарната песен на Юрая Хийп от 1971 година година – July morning. /Виж клипа по-долу/.Това е най-трад

Днес е Джулая или  Джулай, по името на легендарната песен на Юрая Хийп от 1971 година  година – July morning. /Виж клипа по-долу/.Това е  най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна  в средата на 80-те години на миналия век.  На всеки  30 юни срещу 1 юли  големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.
Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.
Идеята за Джулая е по-жива отвсякога. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.
Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.
www.teenproblem.net

3 thoughts on “July morning

  1. Честит Първи ЮЛИ на всички.Да са живи и здрави тези, които са кръстени на този прекрасен ден!И да почерпят!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. ЧЕСТИТ 1-ВИ ЮЛИ НА ВСИЧКИ! КАКВО ПО-ХУБАВО ОТ….ДА ПОСРЕЩНЕШ ИЗГРЕВА НА БРЕГА НА МОРЕТО!!!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.