Административен съд спря назначаването на временен кмет в Главиница

Glavinica kmet (4)Административният съд в Силистра е спрял предварителното изпълнение на заповед на областния управител на Силистра, с която е назначена за временно изпълняваща длъжността кмет на община Главиница Сениха Неази до полагане на клетва от новоизбран кмет, показва справка от съда. Производството е образувано по жалба на Сюзан Хасан – зам.-кмет на общината. На 20 януари е насрочено открито съдебно заседание по делото.

На 15 януари е насрочено открито съдебно заседание по друго дело, образувано по жалба на новоизбрания кмет на община Главиница Насуф Насуф от ДПС, срещу решение на Общинската избирателна комисия за прекратяване на правомощията му на кмет на общината. Решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/ е заради влязла в сила присъда срещу Насуф Насуф за извършено длъжностно престъпление през 2007 г., когато пак е заемал кметския пост. Върховният касационен съд е потвърдил решението на Варненския апелативен съд, постановил присъда от две години и шест месеца лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок и забрана да заема държавна длъжност за три години.

Административният съд в Силистра е оставил без разглеждане жалба на председателя на Общинския съвет в Главиница Месут Алиш. Тя е срещу заповед на областния управител на Силистра за назначаване на временно изпълняващ длъжността кмет на община Главиница „поради недопустимост на жалбата” и на жалба на ДПС против решението на ОИК в Главиница за прекратяване на правомощията на новоизбрания кмет на общината Насуф Насуф „поради липса на признат по закон правен интерес”.

Междувременно в Административния съд в Силистра е постъпила жалба от Нели Маринова срещу ОИК в Алфатар заради решение на комисията за прекратени правомощия на Маринова като общински съветник поради „несъвместимост на заеманата длъжност директор на Дом за стари хора и общински съветник”. Маринова бе и кандидат-кмет от БСП на местните избори миналата година.