Александър Сабанов отговори на Димитър Кочланов

Уважаеми читатели,
получихме и официалния отговор на председателя на Общинския съвет в Силистра г-н Александър Сабанов, който е адресиран до Димитър Кочланов, бивш актьор от местния театър. Припомняме, че вчера г-

Александър Сабанов
Александър Сабанов

Уважаеми читатели,
получихме и официалния отговор на председателя на Общинския съвет в Силистра г-н Александър Сабанов, който е адресиран до Димитър Кочланов, бивш актьор от местния театър. Припомняме, че вчера г-н Кочланов оповести чрез нашия сайт отворено писмо  до г-н Сабанов, което касаеше бъдещето и проблемите на драматичен театър „Сава Доброплодни“.

Ето пълния текст на отговора на г-н Александър Сабанов:

Уважаеми господин Кочланов,

Обръщам се с безкрайно уважение към Вас и вашите колеги, художествено творческия състав на ДКТ „Сава Доброплодни” гр. Силистра. Разбирам болката Ви от приетите от Министерство на културата промени в структурата му.
За така направените корекции научих от медиите и не ми е известно да има официален документ, с който Общината и Общински съвет – Силистра да са уведомени за предстоящите промени.
Убеден съм, че Силистра и региона имат нужда от съществуването на Театъра като културна институция и поради тази причина от директора му, господин Ненков, ще бъдат изискани финансови отчети за последните три години. Той и всички заинтересовани са поканени на заседанието на постоянната комисия по „Култура”. Датата и часа му ще бъдат обявени на сайта на Общински съвет – Силистра.
След заседанието на постоянната комисия, възнамерявам институцията, която ръководя, да обсъди становището й и да приеме декларация в подкрепа на Драматичен театър „Сава Доброплодни”, която ще бъде адресирана до Областния управител, народните представители от региона и Министъра на културата.
Отново потвърждавам казаното от мен преди една година, че не съм въздействал нито на Комисията, нито на тогавашния министър на културата Стефан Данаилов за избора на Борислав Ненков.

33 thoughts on “Александър Сабанов отговори на Димитър Кочланов

 1. Съмнявам се специалистите от Министерството на културата да са базирали своите решения единствено върху едногодишните резултати на театъра в Силистра. А ако са погледнали 3 до 5 години в ретроспекция и са били дълбоко „възхитени” от грандиозните спектакли на голямата силистренска сцена! В този контекст обособяването на Куклена сцена в Силистра, сравнено с обединението на други мащабни театри в страната не е ли огромно признание?!
  А чалга-драматизирането, етикетите, политизирането и обидите задължителни ли са по въпросите за театъра ?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Те господата от министерството,също като тебе едва ли знаят къде се намира силистренския театър. А ако могат да погледнат в ретроспекция последните 7-8 години от дейността на драматичния театър (без последната-ненковска разбира се),то нито на един кретен-бюрократ,не би му хрумнала тая идиотия,да затвори добре действащ театър. Театърът в Силистра е затворен в резултат на събитията,които се случиха тук през последната една година.Това е! Aко някой не вярва,нека сложат онова нищожество,директор на уж цветущия куклен театър и ще видите,как до нова година кукления театър,ще бъде разделен на държавен бабешки танцов ансамбъл и открита сцена за дървени лъжици

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Този отговор е нещо като никакво такова, макар че същото да се отнася и до т.нар Отворено писмо на г-на Кочланова.
  Работата отива на умирачка щом чрез медиите си пишат другарите/господата.
  „Кърваво писмо“ е нужно в тази ситуация, „Кърваво“…, ама де ги ония луди-млади…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. А защо забравяте,че Силистра е областен град и има Областен управител? Защо се гневите на А.Сабанов,след като театъра е държавен и имено Областния управител трябва да обясни,какво направи за да попречи на закриването му ? Наред с това го попитайте,освен да се изживява като гард на управителката на болница довела същата до фактически банкрут,какво полезно нещо е направил за града? Разбира ли този областен,че е главния лобист на силистренци пред централната власт? или хабер си няма за какво получава немалката заплата ? Оставете Сабанов на мира,главната вина е в държавната власт,респективно в онезе,които са нейни представители тук!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. над 2 000 000 просрочени задължения на силистренската болница. Защо областният управител я защитава.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. Не се гневя, г-н Колев, щото от гняв полза няма. Просто констатирам реалности.Старейшина, градоначалник, губернатор, депутат – туй са хората в действащото управление, мисля, че всеки от форумците го знае. Че никой нищо не е направил за Драмата е ясно, освен, че са сътворили драма.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Малко сте закъснели г- Сабанов, от три месеца г-н Ненков, се среща със всеки един от вас,- факторите на града, призовава ви да се включите в каузата „Да спасим театъра си“ и всички вие се оказахте глухи и незаинтерисовани. Ето и резултата! Спечели БСП – поставиха си и техен човек, без конкурс,без стаж – родила на 16 години т.е.купила си образование.- Златка Станева, директор на кукления театър.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Яна,(т.е.нянкови),я отговори,кое сега е по голяма семейна драма,закриването на театъра или назначаването на Златина за директор.СМЕШНИЦИ озлобени.Иванке,а на тебе, като на уникално безмозъчно и неуправляемо същество,хората се страхуват дори да ти продатат каквато и да е диплома,какъвто и кяр да имат от продажбата.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Нянкова / и аз като горния форумец/ ми щом мъжа ти обикаля и се среща, той би трябвало да знае как може да спаси театъра.
   Нянков те фаща за ръчичка и – айдеееее, къдя Варна. И силистренският театър е спасен. Вярвай ми, спасението е вие двамата да се ометете със скоростта на светлината. Няма друго спасение. Ама, зер, далаверка си е това – нищо не правите и вземате по едни 700-800 лева заплата. Кеффф, а Нянкова????

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Н…янке, изпусни парата, че да не се спукаш… Не за друго, а ще изпръскаш ще мирише. Бъди рахат от това, че твоичкия го оставика поне като директор на „музея“ на театъра в Силистра. Инак пак трябваше да маате сух хляб и сланина. А за другите не бери кахър, те знаят какво правят.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. ХА, ХА, ХА, ХА… МУЗЕЯ НА ТЕАТЪРА В СИЛИСТРА … ЗВУЧИ ГАДНО, АМА МАЙ ЩЕ Е ИСТИНА.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. то ако ставаше с отворени писма … всичко щеше да е екстра. резултатите са налице и постфактум усилията на всички са енергия на вятъра.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Точно! Директорите на преобразуваните театрални институти са временно назначени до 1.01.2011 – до конкурс! Нека си стягат мераците всички многознаиковци!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Алооо, Сашко ! Исксаш да кажеш, че щом Общинският съвет не е уведомен „официално“, „предстоящите“ промени още не са се случили, а ? Боже, Боже, какво правиш по цял ден, че не си разбрал и не си попитал КМЕТА да не би нещо лошо да се е случило с театъра ? Ама, прав си, може би и Кметът не знае и не е чул добре кво става. Не знае и НЕЛЕТО , не знае и БАЛУШКО… абе, проста работа, никой не знае, значи нищо не е станало. И затова ще се събере комисията, която също нищо не знае, ще поумува тая Комисия, на която ще докладва Балушко като шеф и Нелето като старши шеф… И понеже те също не са уведомявани официално, няма да могат да кажат нищо. И тогава ти, Сашко, ще съчиниш една декларация. Е това – ДЕКЛАРАЦИЯ му е майката ! Ама ти ли ще я съчиниш тая декларация ? И кой ще я прочете ? Областният ? Но той с театър не се занимава ? Депутатинът ? Ами и той с театър не се занимава. А и дори да се занимаваха, кво ще предприемат като действие ли ? Знам, Сашко, знам. Нищо няма да предприемат. Както и ти нищо няма да свършиш.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Никой нищо не знае за проблема щото всички вкупом мобилизирано презареждаха на Бузлуджа – Нелита, Балушевци, ect., а Сабанов по-добре щеше да направи, ако изобщо не беше написал този „отговор“. Защото е толкова елементарен като изказ и отношение, че посрамва институцията Общински съвет. Може и друг да му го е писал, но би трябвало преди да го прати – да го прочете. Едно такова елементарно бюрократически, като в оня стааар скеч на Тошко Колев – „Чичо, ти защо кашляш?“ или на другия, с Мамалев – „някак международно ми звучи“.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. кмета с щедра ръка утвърди 50,000 лв.общински пари,за разходката на величието Балушев и компания до БРАЗИЛИЯ/повтарямБРАЗИЛИЯ/ ,същия този кмет години наред осигуряваше безметежно съществуване на пиендето Алеф Ахмед/ двамата се ласкаеха с обръщението „близнак/,Същия този Антонов безмълвно одобрява стотици хиляди левове за група туристи маскирани като футболисти,правят се и други харчове за милиони,без които общината може да мине,но за ТЕАТЪРА няма пари.За един град като Силистра театъра е лице и гаранция за съществуване на културен живот.Не е ли време ДАНС да се позаинтересува какво ставав тази община,къде се харчат милионите от бюзжета ? явно не са са хигиена,култура,образование,спорт /същински спорт,а не измислен футбол/.Хайде дансажии,от вас зависи съдбата на Силистра.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Нито за миг не съм се съмнявал, че ще се получи именно такъв отговор! Нейно Величество Бюрокрацията в пълна сила! Благодаря Ви господин Сабанов,поне за усилието да отговорите! Каквото и решение да вземете в „институцията, която ръководите“ то не ще промени с нищо съществено настоящото положение. Фактите са налице: В СИЛИСТРА ВЕЧЕ НЯМА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР А СЦЕНА ЗА ПРИЕМ НА ЧУЖДИ ДРАМАТИЧНИ ТЕАТРИ! И директора Ненков , за награда, ще продължава да си търка панталоните на трона, като цар без армия. А той, това и целеше отдавна! Ще ни остане поне удовлетворението като гледаме театъра на Добрич, че 20 щатни бройки от неговите са били наши! Боже, пази поне кукления ни театър!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Г-н Кочланов, много добре го казахте вв последните две изречения. Аз лично бих се радвала на представленията на Добричкия театър ако са качествени. ако не са – ще се радвам така както се радвах на Силистренския театър от 10на год. – няма да стъпя в залата. при всяка паднала ми възможност ще посещавам театрите в софия, търново и варна и ще се чувствам като в театър – с костюми, сцена и актьори. в силистренския театър последно видях актьорите едва ли не с домашните си дрехи – нещо което силно ме отблъсна и за дълго. и честно казано предпочитам веднъж или 2 пъти годишно да гледам постановка, която после цяла година да ми дава хляб за размисъл и добри усещания, вместо да имам театър, който се насилва всеки път да намира пари за заплати, костюми, музика, сценография и всичко друго за една пиеса. не съжалявам, че няма театър вече. това беше естествен ход, и не на управляващите, а на самата актьорска гилдия в силистра (опс актьорска).

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. Сашо,дали ти или депутата господинов(почти сигурен съм,че е той),сте помогнали на тая позорна гьонсуратлийска отрепка да стане директор,а това е факт,не отричайте,не се хабете.Това няма значение,вече! Хора сме,всички грешим! Но всички се опитваме да се поправим след това.Сторете го и вие! ГЕРБ-СИЛИСТРА имам предвид.А задачата е проста,като ненков на сцена.Махнете това отвратително мекотело от театъра.Пък останалото е наша работа.Работа на хората обичащи професията си и себе си в нея.Пък нека тука ни наричат с какви ли не епитети.НИЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.Ние не искаме специална помощ,ние искаме само да не ни се пречи.А семейството цяла година само това правеше,това го проумяха вече и блюдолизцети му.Искрено се надявам.ПРОСТО КАКТО ГО СЛОЖИХТЕ,ТАКА И ГО ИЗМЕТЕТЕ.И един съвет накрая,махнете го от ГЕРБ! Заради такива тулупи ГЕРБ загуби за една година само, 1|3 от гласовете си.Пише ви го човек,гласувал за ГЕРБ,и вече съмняващ се в избора си….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Тука за ГЕРБАДЖИЙТЕ от Силистра си прав как някой от тях сами гащите не могат да си убуят Ама с мангизите на ТАТИ СТАВААААААА.Не знам Бойко Б. не се ли среща с тях че да види колко им е багажа НЕ ЗНАМ.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Леле каква помия се излива. Предполагам, че повечето пишещи тук са все хора от театъра. От къде такава злоба и ненавист. За вяс няма нищо свято. РАЗДЕЛЕНИ СТЕ НА СЕМЕЙНИ ГРУПИЧКИ / колко семейства или живеещи на семейни начала работят в театъра?!/ КОИТО ПОСТОЯННО ДЕЛЯТ НЕЩО ПО МЕЖДУ СИ. Стайчев уволни едните, да обаче съдът ги възстанови на работа – те сега си връщат на другите. Това ако не е цирк, здраве му кажи.По-възрастните актьори са обучавани по школата на Станиславски. Предполагам че знаят фразата „когато има една пушка на сцената, тя трябва да гръмне“. Тук пушка няма, но вие все за нещо „гърмите“ и се оплаквате. По-младите актьори / завършили театрално образование/ предполагам също я знаят…Но онези взети от улицата, стоящи по цял ден в барчето и участващи за една – две години в „половин“ постановка „артисти“, трябва да търсят вината в себе си / и в човека който ги е назначил там…/ Артисти като Петрана Карпова, Ани Иванова, Валентин Траянов, Любомир Киселички, Расица Илиева, Дора Бозева, Мария Петрова, Станислав Маринов, Красимир Тодоров, Димитър Селенски, Кольо Дончев, Рада Баровска, Емил и Марина Кьостебекови, Айфер и Реджеб Садъкова, Нели Тодорова / пропускам сигурно много/ в момента няма. Така, че не си мерете пищовите, кой е по-кадърен…Жалки сте всичките, защото според мен изброените дотук са класи над всички работещи в момента в жалкото подобие на театър. И не се оправдавайте с демокрацията или кризата…това е супер изтъркано.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. “от къде такава злоба и ненавист“-твоят коментар пък бъка от човеколюбие и добрина.А като си толкова вещ или веща,я поговори,ако можеш с Ани Иванова, Валентин Траянов,Дора Бозева,Рада Баровска,Емил и Марина Кьостебекови,Нели Тодорова,за ненков.Поговори,много интересно можеш да понаучиш,неща които хората дори скрити под чужди имена във форума не им е удобно да ги пишат. И внимавай има риск и шамарче да отнесеш,от същите тия хора.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. БРАВО, АНОНИМЕН, ТОЧНО, ТОЧНО В ДЕСЕТКАТА. МИСЛЯ ЕДИНСТВЕНО, ЧЕ ЗАД ТАКЪВ ПОСТ… ТРЯБВА ДА ЗАСТАНЕШ С ИСТИНСКОТО СИ ИМЕ. ИНАЧЕ ВСИЧКИ ДРУГО Е КАЗАНО Т О Ч Н О !!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Имам впредвид последния пост

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 11. Сашко, абе кво ти трябваше бе, мойто момче, да се занимаваш с глупости! |Гледай си „синята зона“,… там са мангизите. Кино, театър, сичко е вятър…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 12. Къде има в Силистра работа за хората обичащи професията си и себе си в нея.Същият театър е във ВиК и само там ли?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 13. г.ненков не се притеснявайте много.Е затворили са театъра.Нищо.Вие нали все още сте директор.Все още нашия ГРЪБ-ГЕРБ е на власт.Тъкмо сега лесно ще махнете неугодните вам и нам гадове от нашата сграда.Ще си посрещаме и обслужваме чалгари,бабешки фестивали,и други високостойностни неща.Важното е,че сте директор,а на какво,няма ама никакво значение. Сега ще сте директор на 22-ма верни до болка войници,готови на всичко за вас и за изключителната ви съпруга разбира се! Но молим ви,не ни измъчвайте толкова с благородното си мълчание,по всички фронтове.Врътнете ни по едно телефонче,за да подтвърдите,че от септември сме на работа при вас.Ако сте забравили случайно съдържанието на списъка с верните вам хора,ние за едно леко напомняне ,можем да го публикуваме тук,на този омразен сайт.Пък и нека града да си знае героите.И не ни изоставяйте,г.Ненков,че ако дойде тук и стане директор някакъв стойностен,разбиращ,кадърен и мразещ индивидите без собствено мнение,човек,какво правим ние тогава,а???!!!! Трябва да се поддържаме ние.Дано не сме ви засегнали с нещо.Поздрави на нашата приятелка,вашата жена!А гадовете не ги мислете,махайте ги смело,те работа винаги ще си намерят.Честит предстоящ нов,юбелеен сезон на това ,което остана от театъра,ШЕФЕ !

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Ама наистина ли хората в театъра, които касае тия неща – реформи и тем подобни още незнаят какво става? Вие се шегувате! Ние гражданите вече знаем, а те не! Директорът нали и затова… какво става?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Стига! Баста! Ла комедиа е финита! Уважаеми съграждани! Злобни и добронамерени, глупави и умни, прости и интелигентни, вишисти и среднисти, партийци и безпартийни! Нека спрем дотук! Превърнахме ПАРАЛЕЛА в махленска клюкарница и резервоар за болни злъчки. Моята цел беше да попитам господин Сабанов, защо единствено Силистра бе наказан отгоре? Човекът ми отговори, че незнае и ще провери. Толкоз! Ясно и категорично! Ще бъдем поканени на заседание на Комисията по култура, за да видим, че всичко е честно и почтенно и че е виновна световната криза.Амин! А вие съграждани извадихте от девет кладенци вода, за да го оплюете и унижите. Както и онзи изявен творец Ненков, който не спира да полага неистови усилия за просперитета на вече празната ни сцена! И забелязахте ли? Господин Сабанов поне има смелоста да отговори и да задоволи нездравото ви любопитство, а страхливеца Ненков мълчи и се чуди коя пътека да хване – на признаване грешките и публично извинение или да продължи да петни партията ГЕРБ, макар че вече е един увяхнал гербер. Преди година писах нейде, че до две години ще напиша статия със заглавие „“ГЕРБЕРИ ВЪРХУ ГРОБА НА СИЛИСТРЕНСКИЯ ТЕАТЪР““ Ето, че много по-рано предсказанието ми се сбъдна ! За жалост! Благодаря на всички, които изразихте гражданската си позиция. Щом управниците на града понасят с лекота този шамар отгоре, не виждам смисъл да продължавам. На всички: БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. А, г-н Кочланов, що така отбой бихте? Последният Ви пост по нищо не се различава от бюрократичния отговор на г-н Сабанов. А-ха! направихте две напред и дойде време за едната стъпка назад. Някаква страхливост почувствах в думите Ви, може и да греша… или пък примиренчество? Нещо ми убягва точната дума…

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Уважаемий „ПРЕЗИДЕНТЕ“, не ме познавате като характер и затова си мислите така. Нито има от какво и за какво да се страхувам, нито съм примиренческа натура. Просто, каквото имах да казвам, го казах и сега чакам покана за откритото заседание на ОС-Комисия по Култура. Надявам се и Вие да присъствате там и ще се радвам да се запознаем. СЪС ЗДРАВЕ!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 14. …… и тишина ! Всяко чудо,за 1 час ! А нянкови не спят ! [img]http://files.myopera.com/Creat0R/Opera_AC/Icons/sunglasses_cool.gif[/img]

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.