Америка финансира кулинарния туризъм в Тутракан

Народно читалище „Никола Вапцаров – 1873“ в Тутракан в партньорство с местния Архитектурен комплекс „Рибарска махала“ започна дейностите по проект „Вкусни истории в Крайдунавска Добруджа“, съобщиха от читалището, цитирано от БТА.

Целта на проекта е да се обогати туристическото предлагане в района чрез създаване на нов вид туристически продукт, свързан с местните кулинарни традиции, песенния фолклор и традиционното облекло, следвайки съвременните тенденции в културния туризъм.

Освен да посетят културно-исторически забележителности в региона, гостите на Тутракан ще могат да готвят заедно с домакините по автентични рецепти, да чуят историята на града от местни самодейци, да наблюдават как се е мелела царевицата, как са се плели дългите рибарски мрежи, как са се обличали обитателите на Рибарската махала и какви песни са пеели жените.

Чрез популяризиране на кулинарния маршрут участващите партньори се надяват да увеличат капацитета си за посрещане на туристически групи и да генерират средства за традиционните дейности, които извършват.

Проектът е финансиран от Фондация „Америка за България“. Той е на стойност 25 464 лв., като значителна част от средствата са предвидени за закупуване на инвентар, изграждане на традиционни приспособления за автентично приготвяне на ястия и помещение за приемане на гостите.