Балотаж Найденов – Неков ще определи кой ще е кмет на Силистра до 2023 г.

Досегашният кмет на община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се бори за трети мандат на предстоящия в неделя балотаж с кандидата на БСП Момчил Неков, показват резултатите от преброяването.

Над 48% от гласувалите силистренци дадоха доверието си на д-р Найденов, а вторият в класацията изкара 29%. В надпреварата за кметския стол с 11% трети е Димитър Трендафилов, издигнат от коалиция „Алтернативата на гражданите“, а четвъртият – Златко Куртев от „Демократична България“ спечели малко над 7% от народната любов.

От шест от седемте села в община Силистра, където се провеждаха избори за кмет кандидатите спечелиха от първия тур. В Айдемир досегашният кмет Денчо Георгиев, издигнат от ГЕРБ спечели с 56%. В Бабук и Сребърна също спечелиха кандидатите на ГЕРБ – Костадин Иванов с 61% и Георги Иванов с 68%. Рекорд на доверие от съгражданите си – 92% регистрира социалдемократът Ведат Сали, като отново стана кмет на Йорданово.

В Брадвари Нуран Халим спечели 60 на сто от гласовете, като представител на ДПС, а в Калипетрово Никола Узунов, издигнат от „Алтернативата на гражданите“ ще е новият кмет с 57% от гласовете на стигналите до урните калипетровци.

В село Професор Иширково на балотаж ще се срещнат Стойчо Нечев от БСП и Венцислав Маринов от ГЕРБ, изкарали на първия тур, съответно 38 и 35%.