Безработните зрелостници – марш пред касите за здравно осигуряване!

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки.

Същото важи и за тези, които ще бъдат студенти редовно обучение – за месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование, трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от двете категории /ученици и студенти/, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

В Силистренско зрелостниците тази година са около 650. Всеки от тях, който се е дипломирал и не е започнал работа, от 1 юли трябва сам да внася здравните си осигуровки. Задължително е в тези случаи да се подаде и декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число  на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, човек може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права. Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване на офисите и териториалните дирекции на НАП в страната или чрез Портала за е-услуги на НАП, чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на страницата на сайта на Приходната агенция.

Сумата за здравни осигуровки през 2022 г. е 28,40 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.