Библиотечната общност се събира в Силистра в научна конференция

Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код” е темата на започващата утре Национална научна конференция, организирана от Регионалната библиотека „Партений Павлович” в Силистра.

Конференцията се провежда по повод годината на Европейското културно наследство под патронажа на Емил Радев – евродепутат и „посланик на библиотеките” в Европейския парламент. Според предварителната програма в подготвените 18 доклада, съобщения и презентации ще бъдат споделени успехите и предизвикателствата пред дигиталната трансформация на библиотеките. Идеята е чрез интердисциплинарния подход на широк кръг експерти да се очертаят европейските хоризонти пред библиотеките в България.

Своя опит ще споделят директори на водещи библиотека в страната, съвети ще дадат експерти от Министерството на културата.

Официалното откриване ще бъде в 13,30 ч. в зала 13 на Художествената галерия. Пленарните заседания на 9 октомври ще се проведат в конферентната зала „Диоген Вичев” на Регионалната библиотека от 9,00 до 11,00 ч.

3 thoughts on “Библиотечната общност се събира в Силистра в научна конференция

 1. Баааааа, пак ще се харчат държавни и евроепйски пари за чесане на езиците и замъглени снимки накриво за отчет.
  Какъв бинарен код какви 5 лева уважаеми библиотекари с мислене от началото на 20 век. Много Ви се иска да сте модерни и в крак с времето но за съжаление на нито една библиотека в БГ не се отдава това. Дигитализирането Ви е колкото да отбиете номера и отчетете дейност. Дори и в така наречения институт по библиотекознание учат бъдещите поколения на същите глупости.
  Вместо да си пазите, подреждате, и малко по малко дигитализирате съществуващите книги, Вие сте тръгнали да се занимавате с хиляди несвойствени за библиотеките проекти само и само да отчетете дейност и оправдаете работното си време пред тези който ви дават заплати. Наслагаха се из България някви табелки, изхарчихте едни пари – е и да не Ви вкараха повече хора, според мен не, а колко желязо изхабихте, според мен се хвърлиха пари поне за 5 скъпи автоматични скенера за книги с тез безсмислени знаци и табелки.
  Като за начало на дигитализирането вземете си направете един хубав онлайн каталог на реалните неща които са в библиотеката а не тези, които се водят а са откраднати през годините, каталог който да е удобен за работа и търсене, а не като онзи бъгав грозен кобис, който се ползва от Народната Библиотека. Реално много библиотеки в БГ имат хубави сайтове, но стигнеш ли до каталога виждаш „дизайнерското“ творение на местния аутсайдер програмист, което я работи. я не Това е първата стъпка да вкарате нови хора в библиотеките. Като ясно знаят какво има вътре, след това ако е ясно ще дойтат. Следващата стъпка е цялостна КАЧЕСТВЕНА (повтарям КАЧЕСТВЕНА) дигитализация, платен достъп. Но това вече трябва да е държавна политика, но за съжаление България не е държавата, която може да се справи с това, понеже няма хора които да го направят като хората, а не да отбият номер. По този начин библиотеките ще избягат от сегашното си поприще – а именно спорен пункт на хора които нямат пари за компютър, интернет и парно. Това не е лошо да има такива места но библиотеката не трябва да е като приют за бедни през зимата.

  Хайде на отрицателните коментари….. народе

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 2. Радославе,пак си спал с г*за нагоре.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 1

 3. Що само Радослав (който и да е той) ли вижда пошлоста в държавата и ЕС при реализацията на хилядите безсмислени проекти?

  Опомни се народе, че серозно ти закърнява сивото вещество превръщащо се в орган за масова манипулация от този които реши.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.