Билки за кръвно, мерак и изборна победа ще предлагат утре на Еньовденския празник

Минимум 77,5 билки – пресни и изсушени, ще предложат утре в традиционния празник „С билки и песни на Еньовден“ силистренските самодейки от читалищата в общината.

Както е по традиция, всички кътове ще предлагат чайове от пресни билки, брани рано сутринта, след като младите и възрастни „моми“ са се отъркаляли в росата. Посетителите ще могат да си купят комплекти от дъхави билки с различно предназначение. Освен здравословни растения за лекуване на кръвно, диабет, ишиас, запек, заплес и др. болежки, в инициативата голямо търсене имат и билките за мерак, късмет и „чуждо“.

Предвид актуалната обществено-политическа обстановка от години на силистренския базар се предлагат и комплекти от растения за изборна победа, здрави коалиции и китки против вот на недоверие. Те се слагат под възглавниците за лек сън и розови сънища .

Началото на програмата е от 17,30 ч. в Дунавския парк до фонтаните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски“. Там ще бъдат разположени щандовете с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, а таланти от различни поколения ще пеят за здраве и късмет.

Участниците в програмата са познатите самодейки от читалищата „Доростол – 1870“ Силистра, „Пробуда – 1940“, Калипетрово, „Светлина 1906“ Смилец, „Иван Вазов 1941“ Срацимир, „Ламбриново – 2013“ Полковник Ламбриново и „Паисий Хилендарски – 2006“ от Айдемир.

Учебните компании „Златна Добруджа“ и „Еко работилница“ към Професионалната земеделска гимназия „Добруджа“ също ще представят своята дейност с билков щанд. Участниците от учебните компаниите се грижат за билковото поле в училище и рециклират дънкови облекла, от които шият торбички за ароматна лавандула.

Регионалната библиотека „Партений Павлович“ ще представи материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден.

Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския фолклор, да минете под Еньовденския венец за здраве, късмет и благополучие, канят организаторите от общинската администрация.

За съжаление, при лошо време празникът се отменя.